Kormányválság Bulgáriában

Kormányválság Bulgáriában

Lemondásra szólította fel a bolgár kormányt és főügyészt szombaton Rumen Radev államfő, aki szerint a társadalmi elégedetlenségért a kormány tehető felelőssé.

„Tegnap (pénteken) tömegtiltakozásokat tartottak a kormány és a főügyész lemondását követelve. A kormánypárt azon döntése, hogy a polgári tiltakozás közvetlen közelében, vele egy időben szervez gyűlést önnön támogatására, szándékos és megengedhetetlen provokáció a társadalmi béke szempontjából, s ez vezetett az összecsapásokhoz rendőrökkel” – közölte Radev az ország népéhez intézett üzenetében.

A kormányfő kísérlete, hogy elhárítsa a felelősséget a társadalmi feszültségért, senkit nem csap be, aki ismeri a bulgáriai helyzetet. A bolgárok a korrupció, a félelem, az ügyészi zsarolás és rablás, az ártatlanság vélelmének semmibevétele, a sajtószabadság elleni támadás, a hazugság és az igazságosság hiánya miatt keltek fel. A harag mély, évek alatt gyűlt össze, és nem lehet félelemmel és erővel elfojtani. (…) A kialakult helyzetet kizárólag a kormány és a főügyész lemondásával lehet megoldani

– folytatta elnök.

Az államfő felszólította a tiltakozókat, hogy ne engedjenek a provokációnak, a rendőrséget pedig, hogy kerülje az erőszak alkalmazását és cselekedjen a törvény betűjének megfelelően. „Az erő az igazságban, az állhatatosságban és az egységben van” – mondta.

A bolgár fővárosban harmadik napja vannak zavargások,

a demonstrálók a kormány és a főügyész lemondását követelik.

Péntek este Szófiában összetűzések voltak a rendőrséggel, három rendőr megsebesült, 18 embert őrizetbe vettek, kettejüket súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Ivan Ivajlo, a belügyminisztérium főtitkára szerint a tiltakozás résztvevői között provokátorok voltak, és miattuk kezdődtek a zavargások.

Ivajlo közölte: a rendőrök utasítást kaptak, hogy ne alkalmazzanak fizikai erőt, és valamennyien jól felkészültek voltak. A rend biztosításával az esti órákban kezdődtek a problémák, ezeket szándékosan kiprovokálták. A főtitkár szerint futballszurkolókból toborzott fizetett provokátorok támadtak a rendőrökre.

A tüntetők és a rendőrség között szombaton is voltak összetűzések a Burgaszhoz közeli Roszenec parkban tartott, előre egyeztetett tiltakozó megmozduláson.

Szombat estére újabb tüntetést szerveznek Szófiában, a rendőrség nem zárja ki, hogy provokátorok ismét megpróbálják megzavarni a rendet.

(MTI)