Pakisztán új törvénye szerint kasztrálhatják, vagy ki is végezhetik a pedofilokat

Pakisztán új törvénye szerint kasztrálhatják, vagy ki is végezhetik a pedofilokat

Nagy vitát váltott ki a szexuális bűnözők büntetésére vonatkozó törvény módosítása Kasmír Pakisztán által felügyelt részén a dpa német hírügynökség csütörtöki jelentése szerint. A jogszabály a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak esetén kasztrálást is kilátásba helyez.

A napokban egyhangúlag elfogadott törvénymódosítás értelmében

a kiskorúak megrontóit a kasztrálás mellett halálbüntetéssel, életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy magas pénzbírsággal sújthatják.

Míg pártfogói szerint a jogszabály hatásos lehet a pedofil bűncselekmények visszaszorításában, bírálói szerint aláássa az olyan alapvető értékeket, mint az emberi méltóság.

Anszár Burnei vezető pakisztáni emberi jogi aktivista embertelennek és igazságtalannak nevezte a törvényt, amely szerinte a pakisztáni igazságszolgáltatás gyengesége és befolyásolhatósága miatt teret ad a visszaéléseknek. A változtatást iszlámábádi jogászok is bírálták.

Ezzel szemben kasmíri politikusok védelmükbe vették a jogszabályt.

"Igaz, hogy szigorú a törvény, de egy förtelmes bűncselekményről van szó, és egy pedofil nem érdemel rokonszenvet vagy második esélyt"

- hangsúlyozta Ahmed Raza Kadri miniszter, a törvénymódosítás egyik szerzője.

Kadri hozzátette: egyéni mérlegelést követően a bíróságok döntenek arról, hogy melyik büntetést alkalmazzák.

Magyarországon hasonló büntetés szóba sem kerülhet: Kaleta Gábor volt perui nagykövetet néhány hete gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon. Még ez az ítélet sem jogerős, mert a volt politikus fellebbezett. Az ítélettel kiszabott pénzbírság is csupán 540 ezer forint volt.