NNK: nem igaz, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött meg

NNK: nem igaz, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött meg

Valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, és 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményben pénteken.

Itthon a kórházi fertőzés felel leginkább a koronavírus terjedéséért

Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be - derült ki abból Müller Cecília országos tiszti főorvos leveléből, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére, az idősotthonokra vonatkozó kérdéseikre válaszként.

Számos híradás félremagyarázta a tisztifőorvos által közölt - a kórházi fertőzések számára vonatkozó - adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg - írták.

Hozzátették: az újkoronavírus-fertőzés (Covid-19) lappangási ideje egytől 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

A járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez szakértelem szükséges - figyelmeztet a népegészségügyi központ.

(MTI)