Salvini: Orbán Olaszország mellett áll, miközben a római kormányfő és baloldali európai barátai Olaszországot támadják

Salvini: Orbán Olaszország mellett áll, miközben a római kormányfő és baloldali európai barátai Olaszországot támadják

Matteo Salvini, a Liga vezetője vasárnap nyilvánosságra hozta azt az sms-üzenetet, amelyben a brüsszeli EU-csúcson résztvevő Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország szilárdan Olaszország oldalán áll. Salvini úgy reagált,

"Orbán Olaszország mellett áll, miközben a római kormányfő, Conte és a baloldali Demokrata Párt európai barátai Olaszországot támadják".

A Salvini közösségi oldalán közölt üzenet szerint Orbán Viktor azt írta a Liga és az olasz jobbközép koalíció vezetőjének, hogy ő Olaszország oldalán áll. Orbán Viktor hozzátette, az sms-üzenet előtt nyilatkozta Brüsszelben, hogy Magyarország szilárdan kitart Olaszország mellett.

A Liga vezetője emlékeztetett, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök pártja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) európai parlamenti pártcsoport tagja, amelyhez korábban a Giuseppe Conte mögött álló Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt is csatlakozni akart. Az ALDE-t támogatja a két volt olasz miniszterelnök Romano Prodi és Mario Monti is - tette hozzá Matteo Salvini.

Ha nem sikerül megállapodni a költségvetésről és a mentőcsomagról, az Hollandia miatt lesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap uniós csúcstalálkozón újságírók előtt.

A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben is. A csomagban szereplő vissza nem térítendő támogatások és hitelek arányával összefüggésben kiemelte, Hollandia olyan mechanizmus bevezetését szorgalmazza, amely jelentős befolyást biztosítana számára az uniós pénzek kifizetését illetően, főként a déli országok esetében.

Orbán: ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről, az Hollandia miatt lesz

Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően.

Hozzátette, Magyarország támogatja az olasz álláspontot, ugyanis azoknak az országoknak kell adni a pénzt, mégpedig mihamarabb, amelyeknek a legnagyobb és legsürgősebb szüksége van rá.

Ugyanezt az álláspontot képviselte a csúcson Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki korábban elfogadhatatlannak és zsarolásnak nevezte a Hollandia vezette úgynevezett fukar vagy takarékos országok vétóját.

Az olasz kormányhoz közeli Il Fatto Quotidiano és más újságok "váratlan gólpassznak" nevezték Orbán Viktor kijelentéseit. A kommentárok hangsúlyozták, hogy bár Magyarország is saját érdekeit követi, Hollandiával szemben kiállt Olaszország és a római kormány mellett.

Adolfo Urso, az Olasz Testvérek (FdI) politikusa, az Olaszország-Magyarország parlamenti baráti társaság elnöke azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a visegrádi négyek Olaszország legjobb szövetségesei.

"Most fedezi fel mindenki, hogy Orbán és a visegrádi országok Olaszország legjobb szövetségesei Hollandia szégyenletes arroganciájával szemben, amely jogot követel magának ahhoz, hogy saját hazánkban diktáljon nekünk törvényt"

- írta közösségi oldalán Adolfo Urso.

Hozzátette:

"Olaszország és Magyarország, Spanyolországgal és Portugáliával közösen, egy Dél- és Közép-Európa alkotta szövetséget vezethetnek, megmentve az uniót az északi, holland kalózoktól, az európai közösség egykori alapítói szolidaritási szellemét követve".

Carlo Fidanza, az Olasz Testvérek európai parlamenti delegációvezetője Twitter-bejegyzésben kijelentette: "Pánik a baloldalon, Orbán Viktor (...) Olaszország oldalára állt, most hogyan fogják továbbra is főgonoszként jellemezni? Nevetségesek."

(MTI)

Politico: a magyar kormány minden jogállamiságról szóló részt kihúzott az EU-s költségvetési szövegből

Brüsszelben vitáznak az EU-tagállamok vezetői a következő hétéves költségvetésről és a koronavírus-járvány miatt szükséges mentőcsomagról. Több cikkben is beszámoltunk róla, hogy a magyar kormány csak akkor hajlandó bármit támogatni, ha például nem kötik jogállamisági kritériumokhoz az uniós pénzek kifizetését.