Az osztrák belügyminiszter meghívására tárgyalnak az illegális migrációról Bécsben

Az osztrák belügyminiszter meghívására tárgyalnak az illegális migrációról Bécsben

Karl Nehammer (ÖVP) osztrák belügyminiszter meghívására - szerdán és csütörtökön - Bécsben fognak tárgyalni uniós belügyminiszterek Várhelyi Olivérrel és Margaritisz Sinasszal. A magyar EU-biztos a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel, míg görög társa - aki egyben az Európai Bizottság egyik alelnöke is -, az európai életstílusért. A konferencián a magyar, cseh, német, dán, szlovén és görög belügyminiszter, illetve migrációért felelős miniszter, valamint a szlovák és lengyel szakállamtitkár lesz jelen. A politikusok az illetékes uniós intézmények vezetőivel is tárgyalnak, mint például az EU határainak védelméért felelős, varsói székhelyű Frontex és a valettai székhelyű Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal. 

Képviselteti magát a volt osztrák alkancellár, Michael Spindelegger (ÖVP) által vezetett International Centre for Migration Policy Development nevű szervezet, valamint Svájc is.

Mivel Ausztria, Romániával és Bulgáriával szemben karanténkötelezettséget rendelt el, az ottani minisztereket videokonferencia segítségével kapcsolják be a beszélgetésbe. Az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy mivel Ausztriának különösen fontos a nyugat-balkáni térség, kiemelten támogatni akarják a fontosabb migrációs útvonalon lévő országok kormányait abban, hogy megakadályozhassák az illegális migrációt.


Posta Ákos István