Ismét fertőtlenítették a katonák Pesti úti idősotthont

Ismét fertőtlenítették a katonák  Pesti úti idősotthont

Ismét fertőtlenítik a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont a katonák - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint Németh Szilárd a XVII. kerületi idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: legutóbb húsvétkor kellett fertőtleníteni az idősotthont, ahol a koronavírus-járvány idején "a fenntartó súlyos mulasztásai miatt gócpont alakult ki". Az otthonban 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg, és 55-en elhunytak - fűzte hozzá az államtitkár.

Várhatóan 33-35 Celsius-fok meleg lesz hétfőn, a fertőtlenítést végző katonák a teljes vegyvédelmi ruhában akár 6-8 liter folyadékot is veszíthetnek - mondta.    

Németh Szilárd kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség egyedülálló vegyivédelmi és biológiai mentesítőképességét felhasználva, országszerte több mint ezer idősotthonban és szociális intézményben 2,5 millió négyzetméter felületet vírusmentesítettek és fertőtlenítettek a katonák a koronavírus-járvány idején. Ehhez 77 ezer liter, a Mol által gyártott vírusölőt és 36 ezer liter hipót használtak fel.