Az orosz egészségügyi miniszter készen áll a koronavírus második hullámára

koronavírus, Moszkva, Oroszország

Az orosz egészségügy készen áll az olyan kihívásokra, mint amilyen a Covid-19-világjárvány második hulláma - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdai moszkvai parlamenti meghallgatásán.

Korábban Vlagyimir Csulanov professzor, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője úgy vélekedett, hogy a vírusos, köztük a Covid-19 fertőzések második hulláma ősszel érheti majd el Oroszországot, de az nem lesz olyan erős, mint amilyen az első.

A kormányfő a törvényhozás alsóházában, az Állami Dumában úgy vélekedett, hogy az egészségügyi rendszer nemzetközi összehasonlításban is jól vizsgázott. Kifejezte reményét, hogy Oroszországnak őszre már meglesz a vakcinája.

Közölte, hogy a lezárt és a befejezésükhöz közeledő kutatásokat az egészségügyi tárca Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) és a védelmi minisztérium jegyzi. Bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor, valamint a Vakcinák és Szérumok Kutatóintézete is klinikai tesztelésre készül.

Misusztyin beszámolója szerint 17 tudományos intézet 26-féle vakcina kifejlesztésén dolgozik Oroszországban, ahol az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 5862-vel 789 190-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,7 százalékos, immár harmadszor csökkent 6 ezer alá. Az új esetek 25,9 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 902 135), Brazília (2 159 654) és India (1 193 078) után.

Az aktív esetek száma 3972-vel 204 392-re csökkent. A halálozások száma 165-tel 12 745-re, a gyógyultaké pedig 9669-cel 572 053-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 267 171 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Szipjagin, Vlagyimir megye kormányzója a VKontaktye közösségi oldalon szerdán közvetített felszólalásában elmondta, hogy a régióban az egyik egészségügyi alkalmazott két hónap alatt kétszer is elkapta a Covid-19-fertőzést.

A TASZSZ hírügynökség ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban mindeddig nem történt hivatalos bejelentés újrafertőződésről. A kormányzó sajtótitkára szerint a másodszor is megfertőződött egészségügyi dolgozó felépült és munkába állt.

(MTI)