Kína egymilliárd dollárt adna kölcsön latin-amerikai országoknak vakcinára

.

Kína kész egymilliárd dolláros kölcsönt nyújtani latin-amerikai országoknak azért, hogy hozzájussanak a Covid-19-betegség ellen kifejlesztendő kínai vakcinához - számolt be az MTI.

A felajánlás a kínai külügyminisztertől érkezett, aki videokonferencián egyeztetett mexikói hivatali partnerével és a latin-amerikai és karibi térség 12 másik országa - Argentína, Barbados, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad és Tobago és Uruguay - képviselőjével mexikóvárosi idő szerint szerda este.

A Kínában fejlesztés alatt álló vakcina a közjót fogja szolgálni, minél szélesebb körben hozzáférhetővé kell tenni - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter a mexikói külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint.

Jelenleg összesen nagyjából 150 olyan projekt fut szerte a világon, amelynek a célja a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése, ebből számos Kínában.

Peking a sajtóban "szájmaszkdiplomáciaként" emlegetett politikája részeként több latin-amerikai országnak is adományozott, illetve adott el orvosi eszközöket, többek között Mexikónak és Venezuelának.