Koronavírus: egy áldozatunk és újabb 189 igazolt fertőzöttünk van

Koronavírus: egy áldozatunk és újabb 189 igazolt fertőzöttünk van

Egy beteg meghalt, és újabb 189 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 725 336 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 505 341-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 811 706-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 057-re. A gyógyultak száma 775 286.

Kórházban 82 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 6363.

Hatósági házi karanténban 1137-en vannak, a mintavételek száma 6 542 042.

Közölték: a koronavírus delta variánsa már Magyarországon is terjed. A negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetők, és mivel a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg.

Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás is - írták.

Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az interneten lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető. Hozzátették, 266 ezren már fel is vették a harmadik oltást.

Magyarország az elsők között ért a 12 év felettiek oltásához, a szülők június óta tudják regisztrálni gyermeküket erre. A jövő hét folyamán az iskolákban is lesz oltási akció, azon 12 év feletti diákok kaphatják meg az oltást, akiknek szülei visszajeleztek. A szülői igények összegzése zajlik - tették hozzá. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.