Szijjártó Péter: Magyarország kiáll Izrael mellett

Szijjártó Péter: Magyarország kiáll Izrael mellett

De szóba került Soros György is.

Magyarország kiállását hangoztatta Izrael tisztességes és kiegyensúlyozott nemzetközi megítélése mellett a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Jeruzsálemben, a Jediót Ahronót című újságnak adott videós interjújában, amelyet csütörtökön tettek közzé.

A magyarok és izraeliek szoros szövetségben vannak a nemzetközi politikában.

"Ha feltesszük azt a kérdést, hogy mely országokat támadják leginkább a nemzetközi szervezetekben, a nemzetközi médiában, akkor mi, magyarok és izraeliek elég jó eséllyel szállunk bele ebbe a versenybe"

- hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: soha nem volt olyan jó és intenzív a két ország kapcsolata, mint most.

"A találkozókon megerősítettük, hogy számíthatunk egymásra a nemzetközi politikai viták során"

- emelte ki a külügyminiszter.

Szijjártó Péter megígérte, hogy Magyarország az Európai Unióban, az ENSZ-ben és más szervezetekben is síkraszáll az Izraelt támadó döntésekkel és esetleges szankciókkal szemben.

Nem történt meg a ciszjordániai annektálás, "nem akarunk véleményt mondani egy meg nem történt dologról" - hangsúlyozta a miniszter, elutasítva az izraeli terv miatt kilátásba helyezett és ezért "teljesen fölösleges és kontraproduktív" elítélő lépéseket.
    
A Soros György szerepére és zsidóságára vonatkozó kérdésre felelve Szijjártó Péter azt mondta: "Az úgynevezett NGO-k, amelyek valójában politikai szereplők, döntő többségükben Soros György hálózatától kapják a finanszírozást. Soros György egészen másfajta jövőt szán Európának, mint mi, és egészen másfajta Magyarországot szeretne látni, mint mi."

"Van egy vitánk, aminek semmi köze Soros György vallásához. Azok az antiszemita felvetések, hogy azért vitáznánk Soros Györggyel, mert ő zsidó. Minket az nem érdekel, hogy ő milyen vallású. Azok az antiszemiták, akiket ez érdekel"

- fogalmazott. A miniszter elutasította a Fideszt antiszemitizmussal vádolók álláspontját, és hangsúlyozta, hogy pártja és a kormány garantálja az emberek szabadságát és vallásszabadságát, és a jövőben is megvédi a zsidó közösséget és annak minden tagját.

(MTI nyomán)