Ezrek kísérték utolsó útjára Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét

Ezrek kísérték utolsó útjára Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét

Minket egyformán Tép a szél!

Minket egyformán Ver az eső!

Minket egyformán Süt a nap!

Minket egyformán Dermeszt a fagy!

Minket egyformán Tisztel az atyánk!

Minket egyformán Szeret az anyánk!

Mi mégsem Értjük egymást!

Bogdán László 2020. január 10.

Amikor meghallottam, hogy a Laci meghalt nem hittem el. Az, amit ő tett a faluval, példartékű volt. Nem tudom, hogy van-e olyan lehetséges utód, aki képes lesz majd folytatni a megkezdett munkát

- mondta az egyik gyászoló, Balogh Zoltán, a Cserdi templomnál, ahol a temetés előtt celebráltak gyászmisét.

A Baranya megyei néhány száz lelkes településen hozzátartozók, rokonok, barátok és tisztelők sokasága gyűlt össze, hogy a helyi temetőben vegyenek végső búcsút Bogdán Lászlótól, a tragikus hirtelenséggel elhunyt polgármestertől.

Bogdán László személyében egy olyan cigány embert ismerhetett meg az ország, aki nem várta meg, amíg a mindenkori kormány éppen ügyeletes roma szervezete próbál tenni valamit a cigányság érdekében. Kezébe vette a falu ügyeit és rövidesen már úgy írt a sajtó az általa megkezdett valódi felzárkóztatásról, mint a "Cserdi csoda". A település nem azért tiszta és rendezett, mert a közmunkások jobb híján takarítanak, hanem mert Bogdán László megértette az ott élőkkel, hogy ha valóban ki akarnak emelkedni a szegénységből, akkor azt a saját házuk táján kell elkezdeni.

A temetésen a családtagok kérésére nem lehetett fényképeket készíteni, kérdezni a gyászolókat, de amit egymás között beszéltek abból kiderült, hogy az elhunyt polgármestert mindenki szerette és tisztelte. Ez a tisztelet, pedig általánosnak mondható hiszen az ország minden tájáról érkeztek, hogy virágokat, koszorút helyezzenek el a sírján. Még politikusok is jelen voltak, de az is tény, hogy csak ellenzéki képviselők. Olyan sokan mentek el a temetésre, hogy a falu főútját időlegesen le kellett zárni.

A csendes és méltóságteljes szertartás után a gyászolók hazamentek, Bogdán László polgármester sírhantja azonban nem csak a családtagoknak maradt ott, hanem egyfajta mementóként is. Azt jelzi, olyan ember távozott, aki egymaga többet tett a cigányokért mint amennyit Kolompár Orbán vagy éppen Farkas Flórián nem volt képes 30 év alatt sem.

A gyásszertartást végző katolikus pap végül cigányul vett búcsút Bogdán Lászlótól.

Devla marola! Isten áldjon!