Benkő Tibor szerint egyszerűbb honvédségi gépekkel szállítani a kormány tagjait

Benkő Tibor szerint egyszerűbb honvédségi gépekkel szállítani a kormány tagjait

A fideszes közmédia vendége volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki elmondta, hogy európai viszonylatban is jelentősnek tekinti a magyar haderőfejlesztést és annak ütemét.

Benkő Tibort a műsorvezető megkérdezte arról az értesülésről, amely szerint 14 milliárd forintba kerül a Magyar Honvédség Airbus repülőinek karbantartása a következő években. A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: az említett összeg pontos, a következő öt évben a gépek karbantartását, üzemidő szerinti javítását foglalja magában.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vélemények szerint ezek a gépek nem honvédségi, hanem ún. kormánygépek, Benkő Tibor azt mondta: a képviselők a Honvédelmi Minisztériumban megtekinthetik a repült órák nyilvántartását.

Ezekből kiderül, hogy a repült idő mintegy 80 százalékát katonai jellegű feladatok adták.

A kormánytagok szállítása a honvédségi gépekkel egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb, és ez egy 2005-ben kötött, több minisztérium közötti megállapodás alapján történik

- mondta a miniszter.

Benkő Tibort az új Leopard 2A4HU harckocsikról is kérdezték, amelyek a múlt héten érkeztek meg a Magyar Honvédséghez.

"Nagyon korszerű eszközök, de Magyarországnak a "hatalmas ugrást" a 2023-ban érkező A7-es típusú harckocsik jelentik majd"

- tette hozzá, megjegyezve: 2023-ban csak Németországnak, Dániának és Magyarországnak lesznek ilyen típusú páncélosaik.