Brüsszelt perli a Facebook

Brüsszelt perli a Facebook

A Facebook bejelentette, hogy jogi úton akar fellépni az európai uniós versenyfelügyelőkkel szemben, akik a tavaly elindított két vizsgálatuk során a szükségesnél jóval több információt kértek be a társaságtól, ezáltal pedig megsértették annak "magánszféráját" - írja az SG.hu.

A két eljárás a Facebook, illetve a Facebook Marketplace platformok adatgyűjtéseivel és -felhasználásával kapcsolatos. Az óriáscég eddig a saját adatai alapján 315 000 dokumentumot adott át az európai uniós hivatalnokoknak. Az anyagok összesen 1,7 millió oldalt tartalmaztak.

Tim Lamb, a társaság ügyvédje kijelentette, hogy a testület olyan dokumentumok átadását kérte, amelyek semmilyen módon sem kapcsolódnak a vizsgálatokhoz, viszont a munkatársaik személyes adatait, például egészségügyi információit, illetve az alkalmazottak családtagjainak pénzügyi és magánéleti adatait tartalmazzák. Az álláspontjuk szerint ez egy olyan kérdés, amelyről az európai uniós bíróságoknak kell dönteniük. Ráadásul néhány iratból kiderülnének a Menlo Parkban lévő Facebook Campus biztonsági kockázatai is.

Az Európai Unió képviselői viszont úgy vélték, hogy az eljárásuk teljesen normális és jelezték, hogy személyes információk nem érdeklik őket. A testület kész megvédeni magát a bíróság előtt a felmerült vádakkal szemben.