Német lap: nem kétséges, hogy lesznek jogállami feltételek

Német lap: nem kétséges, hogy lesznek jogállami feltételek

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a múlt heti brüsszeli csúcson megszülető(?) egyezséget boncolgatta Magyarország és Lengyelország viszonylatában. 

A lap szerint ha a csúcson született határozatokat vizsgáljuk meg, akkor nem kétséges, hogy lesznek jogállami feltételek. Erről beszélt egyébként Budapest és Varsó "ellenében" a soros német elnökség is.

Ugyanakkor mind a magyar, mind pedig a lengyel kormányfő szeretné elérni azt, hogy bármit is javasol majd az ügyben a Bizottság, azt el kell fogadni az állam- és kormányfők fórumán, a csavar azonban itt az, hogy ott csak egyhangú döntés lehetséges.

A többség azonban úgy látja, hogy a szakminiszterek majd kétharmaddal szavazzák meg az EU végrehajtó testületének kezdeményezését. A mechanizmus esetleges kérdését a Tanács várhatóan meg fogja majd vitatni, de addigra vélhetően már eldől, így senki nem tud majd vétózni. Ugyanakkor egyelőre azt még nem tudhatjuk, hogy milyen arány szükséges, amikor tényleges szankciókat kell majd elfogadni.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki ugyanakkor még keresztbe tehet Brüsszelnek, ugyanis, ha a Visegrádi csoport másik két tagját meg tudnák győzni, illetve egy másik nyugati hatalmat maguk mellé tudnának állítani, akkor megvan az a kisebbség, amely hátráltatni tudja a törvénybe iktatást, illetve lassíthatják következő hét évre szóló büdzsé életbe lépését.

Éppen ezért az igazi csata még várat magára. A lap szerint nem véletlen, hogy pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban még arról beszélt a híveknek, hogy 

csak egy lényeges ütközetet vívtak meg sikeresen, a háborús győzelem még odébb van.