Járványügyi enyhítés helyett szigorítás várható

Járványügyi enyhítés helyett szigorítás várható

Várhatóan nem a járványügyi szabályok enyhítését, hanem épp ellenkezőleg, szigorítását fogja bejelenteni Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón – írja a Fidesz-közeli Magyar Nemzet. A kormányzati propagandalap értesülései szerint előbbi nem is szerepelt a szerdai kormányülés napirendjén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor tagadta azt az információt, hogy Kásler Miklós miniszter kétszáz főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát.

Korábban Gulyás már bejelentette, hogy – noha korábban nagyszabású tűzijátékot terveztek – idén mégsem lesznek augusztus 20-i tömegrendezvények, így tűzijáték sem.

Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte, mivel a fertőzésveszély a tömegrendezvényeknél a legvalószínűbb, ezért a kormány úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel idén augusztus 20-án elmarad a tűzijáték, a légiparádé és más Szent István-napi rendezvény is.

A szigorítások alátámasztásaként a kormánylap azt hozza fel, hogy a Johns Hopkins Egyetem, a Global Burden of Desease Study és a Worldometers Populations nyilvántartásainak összesítése szerint a koronavírus ma a cukorbetegség és a tuberkulózis után a harmadik leggyakoribb halálok a világban, megelőzve a terrorizmust, mérgezéseket, a kihűléses és hősokkos haláleseteket, így – mint a lap fogalmaz –

felelőtlenség lebecsülni a világszerte egyre több fertőzést és halált okozó vírust.

A lap felidézi, számos környező ország, így Ausztria, Csehország, Románia, Ukrajna, Montenegró is újabb szigorításokat vezetett be a járvány további terjedésé elkerülendő.