A koronavírust „kisebb influenzának” tartó Bolsonaro kormányában elharapózott a betegség

A koronavírust „kisebb influenzának” tartó Bolsonaro kormányában elharapózott a betegség

Jair Bolsonaro brazil elnök és felesége után három minisztere, Milton Ribeiro oktatási miniszter, Marcos Pontes tudományügyi miniszter és Onyx Lorenzoni szociális miniszter szervezetében is kimutatták a koronavírust, sőt Walter Braga Netto kabinetfőnök is megfertőződött – szemlézte a HVG az Agencia Brasil helyi hírügynökség tudósítását.

Bolsonaro azok közé tartozott, akik erősen szkeptikusak voltak a világjárvánnyal kapcsolatban (a köznyelv „covidiótáknak” nevezi őket), és még akkor sem vette komolyan azt, amikor hazájában több tízezer áldozatot követelt.

Több mint húszezer halott sem elég ahhoz, hogy az elnök komolyan vegye a problémát

Brazília a koronavírus-fertőzötteket tekintve már második helyen áll a világon, a halálos áldozatok száma átlépte a húszezret, de Jair Bolsonaro álláspontját továbbra is úgy tudjuk röviden összefoglalni, hogy szerinte egy autógyárat sem zárnak be azért, mert vannak közlekedési balesetek. Nagy Sándor Gyulát, a Corvinus Egyetem docensét kérdeztük a latin-amerikai vírushelyzetről, és Brazília jövőképéről.

A sors fintora, hogy az államfő július 4-én hagyta jóvá a járványügyi előírásokat szabályozó törvényt, majd orvosai három nap múlva nála, míg három héttel később feleségénél is diagnosztizálták a koronavírus jelenlétét.