Trump négy rendeletet írt alá a gazdaság támogatására

Trump négy rendeletet írt alá a gazdaság támogatására

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet - az MTI összeállítása. 

Az egyik elnöki rendelet részlegesen visszaállítja a válság miatt megnövelt munkanélküliségi segély fizetését, míg a második segítséget nyújt a diákhitelek visszafizetéséhez. A harmadik rendeletben szövetségi szinten betiltják a kilakoltatásokat, a negyedik pedig felfüggeszt bizonyos, a bérekre kivetett adókat.

A Trump által a New Jersey-i golfpályáján aláírt rendeletek valódi hatása egyelőre kérdéses, miután a Fehér Ház hatásköre költségvetési kérdésekben korlátozott a kongresszus jóváhagyása nélkül.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer demokrata párti szenátor bírálta Trump bejelentését, "működésképtelennek, gyengének és elégtelennek" nevezve az intézkedéseket.

"Csalódottak vagyunk, hogy ahelyett, hogy az amerikaiak problémáinak megoldásán dolgozna, az elnök a luxus golfpályáját választja, hogy működésképtelen, gyenge és elégtelen politikai bejelentéseket tegyen a munkanélküliségi segélyek megvágására, veszélybe sodorja az idősek szociális biztonságát és a Medicare egészségbiztosítási programot"

- szögezte le közös közleményében a két politikus.

"Az egyetlen megoldás a vírus visszaszorítására és a dolgozó családok védelmére egy olyan átfogó törvény elfogadása, amely helyén kezeli az országunkat fenyegető történelmi egészségügyi és gazdasági katasztrófát"

- közölték a demokrata párti politikusok, felszólítva a republikánusokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A megemelt, heti 600 dolláros munkanélküliségi járadék fizetésének határideje a múlt hónapban járt le, akárcsak a kilakoltatási moratórium. Mindkét intézkedés a kongresszus által tavasszal elfogadott közel 3000 milliárd dolláros segélycsomag része volt.

A Trump által aláírt rendelet értelmében heti 600-ról 400 dollárra csökken a megemelt munkanélküliségi segély összege, és a kifizetéshez szükséges forrást a rendkívüli katasztrófákra elkülönített tartalékból szabadítják fel.

A demokraták 3 ezer milliárd dollárt szeretnének a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordítani, a republikánusok viszont ezermilliárd dolláros programot terjesztettek elő és nem akartak az összegből engedni.

A kongresszusban péntek délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről. A legnagyobb vita a munkanélküliségi segély összege, valamint az egyes államoknak nyújtott szövetségi támogatás körül alakult ki.

Az Egyesült Államokban csaknem ötmillió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségnek 160 ezer halálos áldozata van, a legtöbb a világban, az áldozatok száma a világszerte ismert halálesetek mintegy 20 százaléka.

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, de a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma így is 12,9 millióval marad el a járványügyi korlátozások bevezetése előttitől, miközben a munkanélküliek száma 1,4 millióval 16,3 millióra csökkent. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg az Egyesült Államokban.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. A bruttó hazai termék 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 32,9 százalékkal.