A magyar háztartások fele két havi tartalékkal sem rendelkezik

A magyar háztartások fele két havi tartalékkal sem rendelkezik

A BNP Paribas Cardif Biztosító Zrt. és a Medián közös elemzéséből kiderül, hogy a magyar háztartások mindössze fele rendelkezik két hónapra elegendő megtakarítással.

Az adatokból kirajzolódik, hogy a válság előtt is dolgozók majdnem egyharmadát érinti a járványhoz köthető jövedelemcsökkenés, illetve minden tizedik megkérdezettnek megszűnt a munkaviszonya, míg 8 százalékuk részmunkaidőbe került. További 11 százalékukat bár nem érintették a leépítések, de mivel kollégáikat igen, így többletfeladatok hárultak rájuk.

A jelenlegi munkanélküliek átlagosan 3 hónapnyi tartalékkal rendelkeznek. A szerencsésebbek, abba az 57 százalékba tartoznak közülük, akik külső segítségre számíthatnak, ez a felmérés alapján a tágabb családi kört jelenti.

Az is érdekes, hogy hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítása a válaszadók mindössze 17 százalékának van, amik a tartós betegség, vagy a munkahely elvesztése esetén nyújtanak szolgáltatást akár 6-12 hónapon keresztül. Az ilyen fajta anyagi segítséget jelentő biztosítások egyébként Nyugat-Európában már évtizedek óta viszonylag természetes része egy család öngondoskodási stratégiájának.

(hvg.hu)