Átlagbérig ingyenes bankolást szorgalmaz a Jobbik

Átlagbérig ingyenes bankolást szorgalmaz a Jobbik

Ez veszélyes! Állítsuk meg a bankárkormányt!” címmel tartott kedden sajtótéjékoztatót Z. Kárpát Dániel. A Jobbik alelnöke kifejtette, pártja átlagbérig ingyenes bankolást valósítana meg Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank elemzése világított rá arra, hogy egész Európában a fizetésekhez képest nálunk a legdrágábbak a bankolási költségek.

“Több mint 10 évnyi Fidesz-KDNP kormányzás után ez a helyzet csak romlott ahelyett, hogy javult volna, pedig állítólag családbarát kormányunk van”

- fogalmazott

Európában a fizetésekhez képest nálunk a legdrágábbak a bankolási költségek

A magyar néppárt alelnöke elmondta, a helyzet itthon az, hogy míg Nagy-Britanniában átlagbérig lényegében ingyenesen lehet banki tranzakciókat folytatni és az alapszolgáltatásokat igénybe venni, addig itthon kiugróan magas ezek költsége. Többezer forintnyi különbség tapasztalható fejenként és éves szinten is ebben a rendszerben, ezért azt szeretnék elérni, hogy átlagbérig minden alapműveletet ingyenesen lehessen elvégezni.” - hangsúlyozta. A képviselő megjegyezte, természetesen aki "szofisztikált tőzsdei tranzakciókat" akar végrehajtani, fizesse meg annak technikai költségét.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, pártja felháborítónak tartja, hogy a mindennapi életvitelhez szükséges tranzakciók esetében indokolatlan terhek vannak az embereken.

 

Megakadályoznák az egy az egy ellent? Ha nem lesz ellenzéki előválasztás, akkor is kitartanak jelöltjük mellett

Kedden sajtótájékoztatón mutatta be Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, független országgyűlési képviselő és Huszti Andrea, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) elnöke az idén október 11-én tartandó időközi országgyűlési választást megelőző ellenzéki előválasztáson a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében induló jelöltjét, Tóth Ádámot.

A kormánynak fel kellene bontania az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot

A Jobbik országgyűlési képviselője megjegyezte, a magyar kormány hagyja a tranzakciós illeték teljes egészében történő áthárítását, hagyja a banki ágazati különadó szinte teljes áthárítását, miközben szolgai módon lepaktált a bankrendszerrel. 2015. februárjában ugyanis egy olyan paktumot írt alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, amelyben azt vállalta, hogy egyetlen forintnyi további terhet sem rak a bankokra a devizahitel-károsultak helyzetének rendezése érdekében. A Jobbik szerint ez egy felháborító momentum, éppen ezért azt szeretnék, hogy a kormány bontsa fel az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot.

A párt alelnöke arra is emlékeztetett a járványügyi védekezés kapcsán, hogy míg a politikai pártok, önkormányzatok, valamint a magyar mikro-kis-és közepes méretű vállalkozások is rengeteg pénzt befizettek, a bankok nem tettek semmit a kasszába, ehelyett további pénzeket kaptak.

A hazai bankrendszer profitadatai kiugróan a legmagasabbak a régióban

Z. Kárpát úgy fogalmazott, förtelmes és visszataszító módon az Orbán-kormány a bankokra kivetett látszólagos adót az utolsó fillérig engedi leírni a következő öt évben az érintett pénzintézeteknek. Sőt, a Magyar Nemzeti Bankon keresztül még egy hitelkeret biztosításával, 55 milliárdos befizetés helyett még gyakorlatilag egy 40 milliárdos adományhoz is hozzájutott az a magyar bankrendszer, amelynek profitadatai kiugróan a legmagasabbak a régióban, illetve amely európai szinten talán a legjobban sarcolja a magyar bankszámla-tulajdonosokat.

Széles körű, valódi konzultációt terveznek

A Jobbik nemzetben gondolkodó, keresztény-szociális gondolatokon nyugvó mozgalomként fontosnak tartja, hogy ha csak néhány ezer forintot is, de meg tudjanak spórolni a magyar embereknek.

A kormány önfeladó, vazallus módon térdre ereszkedik a multik és a bankrendszer előtt. Ez a szakadék a Jobbik és a jelenlegi Fidesz-KDNP között. De ugyanekkora a szakadék a Fidesz retorikája és a valódi tettei között.”

Mint kifejtette, a hazai bankrendszer, a Fidesz-KNDP, illetve a korábbi kormányok együttesen bebizonyították, hogy a devizahiteles katasztrófa helybenhagyása által teljes társadalmi csoportokról képesek lemondani és százezrek érdekeit képesek elárulni.

Annak érdekében, hogy megszüntessék a szabadrablást, a Jobbik nemcsak a parlamenti diskurzustérbe fogja bevinni az ügyet, hanem széles körben, valódi konzultációt is kezdeményez.