Még mindig bűz, törmelék és vegyi anyagokkal szennyezett talaj van az Illatos úton

Még mindig bűz, törmelék és vegyi anyagokkal szennyezett talaj van az Illatos úton

Az eső utáni 30 fokban szinte rosszul voltunk a kipárolgó bűztől. Nekem utána még órákig fájt a fejem.

- mondta az Alfahír érdeklődésére Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyi anyag-szakértője. A környezetvédő szakember Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármesterének meghívására nézte meg a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyét, ahol még mindig érezhető a szúrós vegyi anyagokra jellemző szag, amit a környéken élők is éreznek. 

Négy éve történt, hogy Baranyi Krisztina, még ellenzékben lévő önkormányzati képviselőként hívta fel a figyelmet a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén tapasztalt környezetszennyezésre. Akkor a kormány megígérte, hogy megszünteti ezt az állapotot, de csak annyi történt, hogy elszállították a mérgező vegyi anyagokat tartalmazó hordókat és lebontották a gyár épületét. A talajcsere azonban minden kormányzati ígéret ellenére azóta sem történt meg és a szennyezett talajban lévő anyagok továbbra is mérgezik a talaj alatti vizeket, illetve a közeli Duna vizét.

Még ennyi év után is csak az egymásra mutogatást halljuk. A környezetvédelmi hatóság és a felszámolásért felelős Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott szerint nincs megfelelő eszközük a kármentesítés elvégzésére. 

- tette hozzá Simon Gergely, aki szerint a rákkeltő benzol és klórbenzol jelenléte sok helyen meghaladja a határérték háromszázszorosát. Egy 2015-ös mérés szerint pedig a DDT mennyisége a határérték ötszázhúszszorosa volt a területen vett talajmintákban.

Baranyi Krisztina felidézte, hogy már a hordók elszállításakor sürgette az alapos kármentesítést, de akkor türelemre intették, mondván három fázisból áll a terület „kitakarítása”:

- a felszínen lévő hordók, és az abban lévő hulladék eltávolítása

- a 11 hektáros gyártelep üzemépületeinek és berendezéseinek a bontása

- a talajban és a talajvízben található szennyezés eltüntetése

Baranyi szerint a telephelyen maradt több ezer köbméter bontási törmelék bontási porát szívják a környékbeli lakók.

Felháborító, hogy a kormány pusztán szavazat szerzési okokból mindent megígér, de csak nagyon kevés vállalást teljesít.

- közölte az Alfahír kérdésére Szilágyi Zsolt, Ferencváros jobbikos önkormányzati képviselője. Felidézte, hogy a Jobbik már 2016-ban is jelezte az Illatos úti telephelyen tapasztalt környezetszennyezést, de már akkor is csak ígéretek hangoztak el, a megvalósítás pedig még várat magára.

A Greenpeace a Tarnai Richárdra bízott állami felszámolócéghez fordul a talaj és a talajvíz megtisztításáért, valamint a betonkupacok elszállításáért.

Baranyi Krisztina pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezi majd, hogy a kormányzat mihamarabb biztosítson anyagi forrást a terület teljes megtisztítása érdekében.