Sziget: nem nyúltak a tavalyi 700 milliós profithoz

Sziget: nem nyúltak a tavalyi 700 milliós profithoz

Kedden ért volna véget az idei Sziget fesztivál, de a koronavírus-járvány miatt ez a rendezvény is elmaradt. Az mfor.hu írása szerint azonban a szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.  elővigyázatos volt és a világjárvány hatásai miatt nem vett ki osztalékot a társaságból. 

A cég 2019-es céges beszámolója alapján, a Sziget Zrt. 15,8 milliárd forint árbevétellel zárt tavaly a 2018-as 15,6 milliárd forint után. Ebből 10,2 milliárd forint jött be a jegyárusításból, 3,2 milliárd forint vendéglátásból, 1,6 milliárd forint reklámtevékenységből, 0,6 milliárd forint pedig egyéb bevételekből származik. A 2018-as 1,4 milliárd forintos profit viszont a felére olvadt, de a 708 millió forint nyereséget nem vették ki osztalék formájában, hanem eredménytartalékba helyezték.

A mintegy 700 millió forintos profit egyébként pont annyi, amennyivel a kormány támogatná az egész fesztiválszektort. A támogatás részleteiről a Magyar Turisztikai Ügynökség ad majd tájékoztatást. 

Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője a hvg.hu-nak adott videóinterjújában azt mondta, a fesztiválokra szánt 700 millió forint nagyon kevés. Csak a Sziget esetében úgy lehet számolni, hogy nagyjából két hétre fedezné a működési költségeket, ezért még vizsgálják, egyáltalán pályázzanak-e. Az ügyvezető a beszélgetésben úgy fogalmazott, nem szeretnék elvenni a lehetőséget azoktól, akiknek valóban a túlélést jelentheti a most bejelentett összeg.

A cégvezetés megítélése szerint a vállalkozás folytatni tudja a működését, ellenkező esetben a tulajdonosoktól minden segítséget megkap, hogy 2021-ben tovább működhessen. A többségi tulajdonosok már nem magyarok (Gerendai Károly és társai) 2017 eleje óta: a cégbejegyzésben az LMF Luxco Sárl nevű luxemburgi cég szerepel egyedüli részvényesként, ami pedig a Providence nevű amerikai befektetési alaphoz tartozik. Rengeteg fesztivál tartozik még hozzájuk, Norvégiától Ausztráliáig.

A kormány korábban kinézte magának a Sziget fesztivál helyszínét is. A tiltakozások hatására azonban a kabinet visszavonta a Hajógyári-szigetre tervezett árvízvédelmi gát megépítéséről szóló tervezetét.