Tiborcz régi cége egy év alatt 10 pályázatot nyert meg Szerbiában

Tiborcz régi cége egy év alatt 10 pályázatot nyert meg Szerbiában

A szerb N1 frissen publikált tényfeltáró videója szerint az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium - írja a 444.hu.

Nem meglepetés, hogy az Orbán köréhez tartozó közvilágítási rendszerekkel foglalkozó cég simán bekebelezi a szerbiai közvilágításkorszerűsítési piacot, hiszen ezt az a Alekszandar Vucsics elnök dirigálja, aki a miniszterelnökkel kiváló kapcsolatot ápol.

Az első 15 pályázat elnyeréséhez közel három évre volt szükség, mivel az Elios szerbiai cége 2016. júliusában nyerte el az első szerbiai közvilágítási projektjét, ami azt jelenti, hogy 2019. júniusának vége óta 10 újabb tendert szerezett meg. Ez nem rossz arány ilyen rövid idő alatt, főleg ha számításba vesszük, hogy az elmúlt három évben összesen 13 ilyen megrendelést kapott.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) nevű független tényfeltáró szervezet riporterei most a szerbiai PPP-ket ellenőrző bizottságtól próbálnak adatokat szerezni közérdekű adatigénylés formájában.

Ahogy arról beszámoltunk korábban Szerbiában 2016 óta legalább 25 millió euró (8 milliárd forint) értékben nyertek közvilágítási tendereket olyan konzorciumok, amelyeknek minimum egy tagja kötődik az Elioshoz. Itt az lett gyanús az EU csalás elleni hivatalának, hogy a szerb pályázatok is olyan szigorú feltételeket támasztottak a jelentkezők számára, amelyek az Elioshoz kötődő cégeknek kedveztek, és több esetben nem is volt rajtuk kívül más jelentkező a munkákra.