Aprópénz: 225 millió forintból újítottak fel egy pavilont a jövő évi vadászati világkiállításra

Aprópénz: 225 millió forintból újítottak fel egy pavilont a jövő évi vadászati világkiállításra

Negyedmilliárdból újítottak fel egy 126 éves pavilont a 2021-es vadászati kiállításra - derült ki az Átlátszó adatigényléséből. Az építmény eredetileg Habsburg Frigyes uradalmait mutatta be, a vadászkastélyt mintázó pavilon jövőre viszont már a gímszarvas életciklusát fogja.

Az 1894-ben készült, felújított pavilon az esemény egyik fontos vidéki eleme, ami kulturális kiállítóhelyként működik majd a Tolna megyei Pörbölyön. A helyszínválasztás nem véletlen: a Gemenci erdő Magyarország, sőt, Európa legnagyobb kiterjedésű, összefüggő ártéri erdeje Tolna- és Bács Kiskun megye területén, ami jelentős gímszarvasállományt rejt.

Az eredetileg Habsburg Frigyes uradalmait a Millenniumi Országos Kiállításon bemutató pavilont az állami Gemenc Zrt. 2018-ban vette meg az államtól mintegy 16,6 millió forintért, ugyanakkor a berendezéssel, valamint a kiállítással kapcsolatos költségekről még nem tudtak pontos adatot adni, mivel a koncepció kidolgozása még folyamatban van.

Mint ismeretes, a korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett, de mára már Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár által szervezett 2021-es vadászati kiállítás központi eleme a budapesti Hungexpo vásárközpontban lesz.

A hvg.hu tavaly januárban megjelent cikkében kiszámolta, hogy

a Semjén Zsolt által megálmodott, 2015 óta szervezett nagyszabású rendezvény a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal alsó hangon 50 milliárd forintba kerül majd.

A lap emlékeztetett, a rendezvény költségei nem olyan régen is emelkedtek: idén áprilisban plusz 1,67 milliárd forintot adott a kormány, júliusban pedig Kovács Zoltán jelentette be, hogy a korábbi 7 milliárddal szemben 10 milliárd forintot költhetnek az előkészítésére.