Lukasenka állítólag felajánlotta a szavazatok újraszámlálását, az ellenzék szerint ez nem igaz

Lukasenka állítólag felajánlotta a szavazatok újraszámlálását, az ellenzék szerint ez nem igaz

Kedden újabb részletek derültek ki arról, hogy miről beszélgetett Lukasenka az állami MZKT traktorgyár munkásaival - írja az Azonnali a tut.by beszámolója alapján. Az egyik téma az új választás volt:

Lukasenka az új alkotmány elfogadása után hajlandó lenne újra megméretni magát

Fehéroroszországban új elnökválasztást csak egy új alkotmány elfogadását követően fognak tartani - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a minszki traktor-, illetve autógyárban (MZKT) mondott beszédében, amelyet a Belarusz-24 televízió közvetített. Új alkotmányt kell elfogadnunk, ahogy azt ti is akartátok...

A legfrissebb, hogy Lukasenka szerint ő felajánlotta, hogy számolják újra az ellenzék szerint durván elcsalt elnökválasztás szavazatait, de ők ezt nem akarták. Az elnök egyébként úgy látja, tényleg ő nyert, mert nem lehet csak úgy meghamisítani a szavazatok 80 százalékát.

Lukasenka arról is beszélt, hogy megkérték Szvetlana Tyihanovszkaja csapatát, közöljék, hogy melyik körzetekben voltak visszaélések, hogy kivizsgálhassák azokat. Ez azért érdekes, mert az ellenzéki elnökjelölt a választás másnapján bement a választási bizottság épületébe, hogy panaszt tegyen, ekkor tűnt el több órára, és mint kiderült, ment/kísérték Litvániába, majd egy gyanús videón kérte a tüntetőktől a hazatérést.

Az egyik ellenzéki nem tud ilyenről

Maria Kolesnikova, a választáson nem indulhatott Viktor Babariko kampányfőnöke és Tyihanovszkaja szövetségese az orosz RIA-nak azt mondta, ő nem hallott ilyen ajánlatról, de ha lett is volna, már nem lehetséges az újraszámlálás a szavazólapok jelentős részének megsemmisítése miatt.