Belarusz diplomaták fordulnak el Lukasenkától

Belarusz diplomaták fordulnak el Lukasenkától

Igor Lescsenya, Belarusz pozsonyi nagykövete volt az ország első diplomatája, aki kiállt az Alekszandr Lukasenka és rendszere ellen tüntetők mellett. Lescsenya akkor úgy fogalmazott, hogy

Szolidáris vagyok azokkal szemben, akik a belarusz városok utcáira vonultak és békésen tüntettek, hogy hallassák a hangjukat. Zhodzina város szülötteként veletek vagyok - a BelAZ és a kovácsüzem munkásaival.

A Tut.by oldal írja, hogy a diplomata kedden bejelentette lemondását.

Az Indexen olvasható, hogy szintén távozik a posztjáról a belarusz külügyminisztérium nyugat-európai és észak-amerikai kapcsolatokért felelős vezetője, Andrej Busilo. Ugyanígy döntött az országot Svájcban képviselő Pavel Macukevics is. A döntéseket Lukasenkának jóvá kell hagynia.

Belarusz stockholmi nagykövetsége is a tüntetők mellett van, a képviselet kitűzte a fehér-piros-fehér zászlót, ami a tiltakozások szimbólumának számít.

Lukasenka az új alkotmány elfogadása után hajlandó lenne újra megméretni magát

Fehéroroszországban új elnökválasztást csak egy új alkotmány elfogadását követően fognak tartani - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a minszki traktor-, illetve autógyárban (MZKT) mondott beszédében, amelyet a Belarusz-24 televízió közvetített. Új alkotmányt kell elfogadnunk, ahogy azt ti is akartátok...