Az Európai Bizottság újabb 225 milliónyi koronavírus oltást vásárolna

Az Európai Bizottság újabb 225 milliónyi koronavírus oltást vásárolna

Az Európai Bizottság arról egyeztet a CureVac német biogyógyszerészeti vállalattal, hogy további 225 millió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolnának tőlük.

Csütörtökön a kezdeti megbeszéléseket ezzel kapcsolatban le is zárták, ami egy előzetes piaci kötelezettségvállalás megkötésére irányultak. Amennyiben létrejön a keresztszerződés, az nem csak azt tenné lehetővé, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, hanem azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok adományként kaphassák meg azokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hozzátette, a testület más oltóanyaggyártókkal is folytat tárgyalásokat, amire azért van szükség, mert

A gyógyszeripari vállalatokkal folytatott megbeszélések minden egyes fordulója közelebb visz minket ahhoz, hogy legyőzzük a vírust

Az EU korábban a francia tulajdonban lévő Sanofi és a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszergyártó vállalatokkal egyezett meg 300 millió adag vakcina kapcsán. Jelenleg a Johnson&Johnson tulajdonában levő Janssen Pharmaceuticával is tárgyalásokat folytatnak.

Tegnap arra is fény derült, hogy a magyar kormány az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött ötmillió adagra vonatkozó szerződést.

Poór Gyula: A magyar kormány az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött ötmillió adagra vonatkozó szerződést

Eddig csak azt tudtuk, a magyar kormány ötmillió koronavírus elleni oltásra kötött le kapacitást. A Magyar Tudományos Akadémia munkatárasa, Poór Gyula akadémikus augusztus 18-ai összefoglalójában viszont azt olvashatjuk, kormányunk az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött szerződést. Az akadémikus kifejtette, a már sok emberen tesztelés alatt álló, előrehaladott III.