Újra megfertőződött koronavírussal egy hongkongi férfi négy és fél hónappal azt követően, hogy felépült belőle

Újra megfertőződött koronavírussal egy hongkongi férfi négy és fél hónappal azt követően, hogy felépült belőle

A Hongkongi Egyetem kutatói hétfőn mutatták be a koronavírus-újrafertőződés első dokumentált esetét, ugyanis felépülését követően négy és fél hónappal újra megfertőzött a betegséggel egy hongkongi férfi.

Az eset azt jelzi, hogy a betegség, amely már több mint 800 ezer ember halálát okozta világszerte, terjedni fog globálisan a nyájimmunitás ellenére - hangsúlyozták a szakemberek.

A 33 éves férfit áprilisban bocsátották el a kórházból az új koronavírus okozta betegségből gyógyultan, ám koronavírus-tesztje pozitív lett augusztus 15-én, amikor visszatért Hongkongba Nagy-Britannia érintésével Spanyolországból.

A Clinical Infectious Diseases című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a férfi korábban egészségesnek tűnt. A kutatók kimutatták, hogy a koronavírus egy másik törzse fertőzte meg és tünetmentes volt a második fertőzés idején.


Ez az eset nem jelenti azt, hogy az oltás haszontalan lesz

 

- mondta To Kaj-vang, a tanulmány egyik vezetőszerzője.

Az oltás által előidézett immunitás különbözhet a természetes fertőzés által előidézett immunitástól. Meg kell várni az oltóanyagok klinikai próbáinak eredményeit, hogy lássuk, milyen hatékony a vakcina

 

- tette hozzá.

Kínából korábban jelentettek olyan eseteket, hogy kórházakból gyógyultan távozók ismét megfertőződtek koronavírussal, ám az orvosok szerint nem volt nyilvánvaló, hogy a teljes felépülés után kapták el ismét a fertőzést - ahogyan a hongkongi beteg esetében történt - vagy az első fertőződésből a vírus még mindig a szervezetükben volt.

(MTI/Reuters)