Több mint hatvan embert emeltek ki élve az összedőlt indiai ház romjai alól

India
Youtube

Több mint hatvan embert emeltek ki élve a mentőcsoportok a hétfőn összeomlott ötemeletes épület romjai alól a nyugat-indiai Maharástra államban.

A helyi média keddi híradásaiban legalább egy halottról és 15 sérültről számolt be. Mintegy 25-30 ember lehet még a romok alatt.

A mentés nagy erőkkel folytatódik, a katasztrófavédelmi szolgálatok embereinek a helyi lakosok is segítenek. A munkálatokat ugyanakkor nehezítette a heves esőzés.

A Mumbaitól mintegy 170 kilométerre délre található Mahad település szegénynegyedében lévő ötemeletes épületben mintegy kétszázan laktak, de a lakosok nem mindegyike tartózkodott ott, amikor összedőlt.

Az előzetes vizsgálatok szerint az épületomlás amiatt történhetett, hogy a szakadatlan esőzések következtében erősen felázott a talaj. A rendőrség tájékoztatása szerint a 47 lakásos épület kártyavárként omlott össze.

Hasonló katasztrófák nem számítanak ritkaságnak Indiában az építési szabályok figyelmen kívül hagyása, a rossz minőségű építőanyagok és a silány kivitelezés miatt. A balesetek jó része a monszun idején történik. Az indiai bűnügyi statisztikai hivatal szerint csak 2017-ben több mint 1200 ember vesztette életét 1161 épület összeomlásában.