A balti országok beutazási tilalmat rendeltek el Lukasenkával szemben

A balti országok beutazási tilalmat rendeltek el Lukasenkával szemben

Lettország megtiltotta a beutazást Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és 29 másik fehérorosz tisztségviselő számára az elnökválasztás után kialakult minszki helyzet miatt - tájékoztatott hétfőn a lett külügyminisztérium. Korábban hasonló intézkedéseket hozott Litvánia és Észtország is.

"A Lett Köztársaság kormányának döntése alapján, valamint az észt és a litván külügyminisztériummal egyeztetve Edgars Rinkevics lett külügyminiszter úgy döntött, hogy meghatározatlan időre megtiltják a beutazást 30 fehérorosz vezető számára"

- áll a lett külügyminisztérium közleményében.

"A szankciókkal azt demonstráljuk, hogy komolyan vesszük az emberi jogok fehéroroszországi megsértését"

- jelentette ki Urmas Reinsalu észt külügyminiszter. A litván belügyminisztérium közölte, hogy a tárca vezetésével működő bevándorlási hivatal hétfőn felvette az adott fehérorosz vezetőket azoknak a személyeknek a listájára, akiknek megtiltják a belépést Litvániába.

Putyin és Lukasenka hamarosan találkoznak Moszkvában

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül Moszkvába látogat - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. A csúcstalálkozóról Lukasenka vasárnap telefonon állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Peszkov szerint a konkrét időpontról egyeztetés folyik. A szóvivő közölte, hogy egyelőre nem mérlegelik annak az orosz rendvédelmi tartaléknak a bevetését, amelyet Putyin Lukasenka kérésére hozott létre.

A névsorban a fehérorosz elnökön kívül szerepel

  • Viktar Lukasenka, az államfő idősebb fia és nemzetbiztonsági főtanácsadója,
  • Ihar Szerhjajenka, az elnöki hivatal vezetője,
  • Makszim Rizsankou, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese és az ő helyettesei, Volha Csuprisz és Hennagyij Bohdan,
  • a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője, Valerij Vakulcsik,
  • Jurij Karajeu belügyminiszter,
  • Aleh Slizsauszki igazságügy-miniszter,
  • Lidzija Jarmosina, a központi választási bizottság vezetője és mások.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartották az elnökválasztást, amelyen az országot 1994 irányító Aljankszandr Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékát kapta. A második helyen legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja végzett a szavazatok 10,12 százalékával. Az ellenzék vasárnap immár harmadik alkalommal szervezett megatüntetést Lukasenka lemondását követelve. Az első nagy tüntetés után mintegy 7000 embert vettek őrizetbe, a rendőrök és a tüntetők közötti összetűzésekben három ember meghalt.

Fehéroroszország reagált

Fehéroroszország válaszul válaszszankciókkal fenyegette meg a három balti államot, Lettországot, Litvániát és Észtországot, amiért megtiltották a beutazást területükre 30 vezető fehérorosz tisztségviselőnek.

Fehéroroszország külügyminisztériuma meggondolatlannak minősítette a három balti állam intézkedését. Közben a fehérorosz hatóságok megtagadták Tadeusz Kondrusiewicz minszki római katolikus érsektől, hogy Lengyelországból visszautazhasson Fehéroroszországba. Tették ezt a határátkelőhelyen indoklás nélkül.

Kondrusiewicz többször bírálta a hatóságok erőszakos fellépését az augusztus 9-i elnökválasztás tisztességtelensége ellen békésen tüntetőkkel szemben, közvetlenül azonban nem kritizálta a hivatalos választási eredmények szerint hatodik mandátumát elnyert elnököt.