Határozatképtelenség miatt nem bukott meg a román kormány

.

Határozatképtelennek bizonyult a kétkamarás román parlament hétfői együttes ülése, így nem szavazhatott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelyben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányának leváltását kezdeményezték.

Az ülést a PNL mellett a teljes jobboldal, a kisebbségi képviselők és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bojkottálta.

Az RMDSZ azzal indokolta a távolmaradását, hogy bár elégedetlenek a Ludovic Orban vezette kormánnyal, amely megérdemelné, hogy leváltsák, de a magyar szövetség távol akarja tartani magát a PNL és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti hatalmi harctól, és nem akar segédkezet nyújtani ahhoz, hogy a PNL áldozati szerepben tetszeleghessen.

"Április óta a múlt hétig a PSD és a PNL sok esetben nagyon közel állt egymáshoz. Amikor például - hogy egy kortársat idézzek - valaki Erdély elrablásának kreténségével áll elő, akkor nagyon gyorsak, azonnal szavaznak, többséget alakítanak. Persze, nagyon ravasz módon próbálnak minket bevonni ebbe a háborúba, de ma hagynunk kell őket, hogy nélkülünk boldoguljanak a bizalmatlansági indítványukkal"

- mondta Kelemen Hunor a párt elnöke, arra utalva, hogy a román pártok az RMDSZ több törvénytervezetét elutasították, miután a jobboldali Klaus Iohannis államfő azzal támadta szociáldemokrata ellenfeleit, hogy kiárusítja Erdélyt a magyaroknak.

A "kreténség" minősítés Iohannistól származik, aki 2014-ben, államfővé választása előtt így ostorozta azokat a politikusokat, akik Erdély elszakításával riogatva próbáltak szavazatokat szerezni.

A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD-nek a papírforma szerint - két másik baloldali párttal együtt - elegendő törvényhozója lenne a kormánybuktatáshoz, de több törvényhozójuk is hiányzott.

A parlament együttes ülése a törvényhozók több mint felének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - részvétele esetén határozatképes. Hétfőn azonban mindössze 226-an voltak jelen.