A Jobbik családi kártya bevezetésével pótolná a családtámogatásban kialakult űrt

A Jobbik családi kártya bevezetésével pótolná a családtámogatásban kialakult űrt

A Jobbik családi kártya bevezetésével próbálná bepótolni azokat a családtámogatásban bekövetkezett mulasztásokat, melyeket a Fidesz-KDNP 2010 óta nem valósított meg. Nem titok, hogy a családi pótlék összege az elmúlt 10 évben lényegében befagyott, mindemellett számos olyan családtámogatási elemet is találunk, melynek összege évről évre erodálódik. A Jobbik lényegében ezeket pótolná, illetve inflációkövetővé tenné a teljes családtámogatási rendszert - kezdte sajtótájékoztatóját hétfő délután Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Mindezt egy kártya bevezetésével érné el a párt, aminek lényege, hogy a SZÉP kártyához hasonlóan, kizárólag gyermeknevelést célzó cikkeket, alapvető élelmiszereket lehetne vele vásárolni, illetve az egész család lakhatásának egy részét lehetne belőle finanszírozni. Vagyis azokat a kiadásokat, amelyek sok magyar családnál most a komoly, nehezen teljesíthető vagy lehetetlen kategóriába tartoznak.

Nemcsak a családi pótlékot tartalmazná az elképzelt kártya, hanem a családi kedvezmény már említett, nem minden évben emelt összegét is. Emellett a párt visszavezetné azon megszüntetett cafeteria elemeket is, melyeket a kormány eltörölt és helyettük nem biztosított egyéb lehetőséget.

A számok sajnos alátámasztják, hogy a családtámogatási elemek közül a családi pótlék folyamatosan veszít az értékéből - tette hozzá Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik nő- és családpolitikáért felelős képviselője. A Jobbik éppen ezért egy 30 százalékos emelést fog kezdeményezni, illetve indítványozza, hogy a családi pótlék összege inflációkövető legyen. Feltételként határoznák meg, hogy ezt az összeget az elgondolt kártyán kelljen megfizetni, pontosan azért, hogy ez a pénzbeni juttatás mindenféleképpen a gyermekekre, az ő érdekükben kerüljön felhasználásra.

Mindez határozati javaslat formájában, a téma szerint kijelölt bizottság elé fog kerülni a parlament szeptember 21-i újraindulását követően - emelte ki Z. kárpát. A Jobbik szeretné, ha a következő költségvetési időszakban (2021. január.1.) már valamilyen formában meg tudna valósulni ez a javaslat.