A Fülöp-szigeteki elnök utasítást adott a drogcsempészek megölésére

A Fülöp-szigeteki elnök utasítást adott a drogcsempészek megölésére

Rodrigo Duterte nyilvánosan utasítást adott a vámhatóság vezetőjének a drogcsempészek lelövésére - számolt be a 24.hu. A brutális stílusáról híres elnök helyi idő szerint hétfőn este egy a televízióban közvetített kabinetülésen szólította fel a nyugalmazott tábornok és egykori vezérkari főnököt, Rey Leonardo Guerrerót a nem mindennapi intézkedésre. Duterte szerint a nap folyamán találkozott vele és két másik tisztségviselővel a manilai elnöki palotában.

Az elnök úgy fogalmazott, “a kábítószer még mindig áramlik az országba a vámon keresztül”, majd hozzátette, hogy jóváhagyta Guerrero korábbi kérését fegyverek beszerzésére.

Duterte közölte: “rábólintottam a fegyverek beszerzésére és eddig még senkit sem öltetek meg? Azt mondtam neki, hogy szedjék össze magukat.”

Mint ismert, a Fülöp-szigeteki elnök még 2016-ban hirdetett könyörtelen harcot a lázadók és a drogkereskedők ellen: az illegális drogkereskedelem elleni hadjáratban eddig legalább 5700, főként szegény rétegekből származó gyanúsított vesztette életét.

Duterte következetesen tagadja a jogvédők vádjait, miszerint engedélyt adott a biztonsági erőknek gyilkosságok elkövetésére, ugyanakkor többször is halállal fenyegette a drogkereskedőket. Az elnök és a rendvédelmi szervek is azt állítják, hogy a műveletek során megölt gyanúsítottak ellenállást tanúsítottak és veszélyeztették a rendőrök életét.

2018-ban, miután két nagyobb drogszállítmány bejutott Manilába, katonai ellenőrzés alá helyezte a korrupcióban fuldokló vámhatóságot.