"Megállt a strici a kocsijával és kiabált, hogy kinyírlak a családoddal együtt"

"Megállt a strici a kocsijával és kiabált, hogy kinyírlak a családoddal együtt"

Jó lenne, ha kijelölt zónánk lenne. A rendőrök is jobban odafigyelnének a lányokra...

Nikolett már négy éve prostituált. Miskolcon, többnyire a Szinva utcában árulja a testét, de időnként a közeli lakótelepen is megjelenik. Szerinte már régen ki kellett volna alakítani a város szélén egy olyan területet, ahol ellenőrzött körülmények mellett adózott formában űzhetnék a "legősibb mesterséget".

Vagyunk itt esténként hatan, heten és azért is kellene a türelmi zóna, mert így a megfelelő papírt is kiválthatjuk. Biztonságosabb is lenne...

- tette hozzá Nikolett 

A miskolci önkormányzat is tisztában van a kialakult helyzettel. Az érintett területeken lakókat nemcsak az zavarja, hogy a prostitúció a közelben zajlik, hanem minden, ami ezzel együtt jár. Sokszor lehet hallani, hogy a stricik kiabálnak a lányokkal, szétszórják a használt óvszereket, de olyan is van, akit már többször megfenyegettek mert szólt, hogy ne a házuk előtt stricheljenek.

Többször megfenyegettek. Megállt a strici a kocsijával és kiabált, hogy kinyírlak a családoddal együtt. A feleségemet egyszer elkapták itt az utcában. Leverték a szemüvegét, de a rendőrség nem találta meg a tetteseket.

- mondta a miskolci Baross utca közelében élő László, aki szerint a prostitúció miatt harmadára negyedére estek az ingatlanárak.

Ez a történet még 1999-ben kezdődött, amikor az első Orbán kormány legalizálta a prostitúciót, és ezt az önkormányzat nem tilthatja be.

- hívta fel a figyelmet Badány Lajos, Miskolc önkormányzati képviselője. A Jobbik helyi elnöke ezért nyújtott be múlt pénteken előterjesztést, egy vagy akár több türelmi zóna kialakításáról. Ezt az önkormányzat elfogadta, csak az ellenzékben lévő Fidesz képviselői szavaztak nemmel.

Választókerületemben tömeges méreteket öltött a prostitúció. Begyűrűzött a lakótelepek központjába is. Már is arról hallottam az itt lakóktól, hogy az iskola kerítésénél csinálták... 

- közölte Badány Lajos.

Az önkormányzatnak november 30-ig kell megalkotni a türelmi zóna megvalósításáról szóló rendeletet. A Jobbik miskolci elnöke azonban úgy vélte, nehéz lesz megtalálni a megfelelő helyszíneket.

Vannak már elképzelések, de nagyon óvatosan kell megválasztani a kijelölt területet. Hiszen ki akarná, hogy az otthonától vagy a munkahelyétől akár csak az engedélyezett 300 méterre utcalányok árulják magukat. De, hangsúlyozom megoldható a probléma.

- mondta Badány László.

Ha kijelölik a megfelelő területet, akkor Miskolc lehet az első olyan nagyváros, ahol a prostitúciót végre ellenőrzött keretek közé lehet majd kényszeríteni. A miskolciak szerint nem működik a kormányzat politikája, amely leginkább a tiltásról szól, mivel a legősibb mesterséget űzők ettől függetlenül mindenféle ellenőrzés nélkül végzik tevékenységüket. A miskolciak, a lányok, és nem utolsó sorban az önkormányzat szerint ezért lenne nagy szükség egyébként nemcsak Miskolcon, hanem minden városban a türelmi zóna kialakítására.

Részletek a videó riportban: