Jogerősen csökkentették a kőbányai futónő támadójának büntetési idejét, de legalább megkapta a börtönt

Jogerősen csökkentették a kőbányai futónő támadójának büntetési idejét, de legalább megkapta a börtönt

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatás szerint jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki még 2018 októberében megtámadott egy futónőt Kőbányán, és megpróbálta őt megerőszakolni. 

A vádirat szerint a vádlott, egy 37 éves férfi, aki 2018. október 14-én az éjjeli órákban a X. kerület, Jászberényi úton követni kezdte az arra futó nőt, megtámadta és szexuálisan bántalmazta. A férfi ellen szexuális erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntette volt a vád, amit a bíróság meg is állapított és halmazati büntetésként – figyelemmel az úgynevezett abortív patológiás részegségre is – négy év hat hónap fogházbüntetésre, valamint öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

Azonban az ítélet ellen mindkét fél fellebbezést nyújtott be. Az ügyészség a szabadságvesztés súlyosítása és börtön fokozat megállapítása iránt, a vádlott és védője pedig enyhítésért.

A Fővárosi Törvényszék a kétirányú fellebbezések alapján eljárva a büntetést három év hat hónap szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra enyhítette, a szabadságvesztés végrehajtási fokokozatát azonban az ügyészi fellebbezésnek megfelelően börtön fokozatra súlyosította.

Emlékezetes, Makai Viktória, a megtámadott nő úgy menekült meg attól, hogy ne tegyen rajta erőszakot támadója, H. István, hogy a férje rájuk talált a kőbányai Jászberényi út egy kietlen területén.

A futónő később elmesélte, hogy mindössze pár száz métere volt már csak hátra, amikor észre vette, hogy valaki követi. Feszélyezte a helyzet, ezért jobbnak látta, ha elengedi. A nyomában loholó férfi azonban nem ment el mellette, hanem a földre rántotta. Amikor az áldozat felállt, és próbált segítségért kiáltani, a támadó befogta a száját, majd leütötte a vergődő asszonyt. A nő ismét a földre zuhant, megpróbált kiszabadulni, de ekkor a férfi megint ököllel ütötte az arcát. H. István aktust akart, és a hajánál fogva húzta a nőt egy kietlenebb részre. Ráparancsolt a rettegő bántalmazottra, hogy feküdjön a hasára, eközben pedig megszabadult a ruháitól.

A férfi ezt követően kétszer is kísérletet tett arra, hogy megerőszakolja Makai Viktóriát. Ám nem volt merevedése, ezért ez végül meghiúsult. Ekkor ért oda a többgyermekes anyuka férje, aki véget vetett a támadásnak.