A koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket egyre kevesebben tartják be

A koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket egyre kevesebben tartják be

Az Országos Rendőr-főkapitányság arról számolt be, hogy

szűk másfél hónap alatt megnégyszereződött azoknak a szabálysértési feljelentéseknek a száma, amelyeket a járványügyi előírások megszegése miatt szabott ki a rendőrség.

Adataik alapján elmondható, egyre kevésbé tartják be az emberek a fertőzés terjedése ellen hozott intézkedéseket: az ilyen ügyekben kirótt figyelmeztetések és a helyszíni bírságok száma megduplázódott. Idetartoznak a maszkviselés szabályainak megsértése miatt alkalmazott szankciók is.

A rend őrei göngyölt statisztikát vezetnek, amiből az látszik: május 4-től

1385 esetben kellett figyelmeztetést kiadni, 645 esetben volt szükség helyszíni bírságra és 867 alkalommal szabálysértési feljelentésig fajult az ügy.

A kiszabott bírságok összegéről csak annyit tudni, hogy július közepéig, 8,32 millió forintnál állt meg a mutató.

Az adatok abból a szempontból meglepőek, hogy az augusztus végi, Publicus Intézet által készített felmérés szerint a fővárosiak túlnyomó többsége például egyetért azzal, hogy kötelező a maszk, vagy az arcot és orrot eltakaró sál viselése a közösségi közlekedés járművein, valamint a megállókban. A megkérdezettek csupán 6 százaléka tartotta helytelennek az intézkedést.

A BKV is úgy tapasztalta, az elmúlt hónapokban lazult a maszk viselése Budapesten: a szabály bevezetésekor az utasok majdnem 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK belső felmérése szerint

nyár végére az arány 85 százalékra esett vissza.

Azt, hogy ki visel maszkot, az ellenőrök ellenőrzik, s pótdíjat ugyan nem szabnak ki, leszállíthatják a maszkot nem viselő utast. Arról, hogy ezt hányszor tették meg, nincs nyilvántartásuk.