Nem védte a TEK Szijjártó Pétert a luxusjachton, így nem voltak biztosítva az esetleges telefonbeszélgetések sem

Nem védte a TEK Szijjártó Pétert a luxusjachton, így nem voltak biztosítva az esetleges telefonbeszélgetések sem

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője nemrégiben írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja, biztosított-e védelmet a Terrorelhárítási Központ (TEK) Szijjártó Péter horvátországi luxusjachtos nyaralásakor. Az ellenzéki párt politikusa levelében felidézte, hogy a miniszternek a kormány határozata szerint jár a személyi védelem.

Mint írta, Szijjártó Péter augusztus közepén pontosan meg nem határozható időpontban horvátországi nyaralásra ment, amit magánútként tartanak számon, ezzel szemben a Külügyminisztérium állítása szerint a miniszter többször is dolgozott, vagyis “munkavégzéssel vegyes nyaralást folytatott.”

Éppen ezért a következőkre volt kíváncsi:

  • Biztosított-e bármilyen fajta személyi vagy fizikai védelmet a Terrorelhárítási Központ Szijjártó Péter külügyminiszternek 2020 augusztus közepi horvátországi magánútja idején?
  • Tekintettel arra, hogy Szijjártó Péter a Külügyminisztérium bevallása szerint is több ország miniszterével is telefonbeszélgetést folytatott, így felmerül a kérdés, hogy biztosítva volt–e Szijjártó Péter mobiltelefonja ezekre a beszélgetésekre oly módon, hogy azok ne lehessenek lehallgathatóak, sem kifürkészhetőek?
  • Amennyiben a TEK horvátországi nyaralása idején is biztosított védelmet a miniszternek, akkor ennek mekkora költsége merült fel?

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában kifejtette, hogy Szijjártó Péternek valóban jár a személyi védelem és a TEK a vonatkozó jogszabály alapján biztosítja állandó védelmét, de a miniszter magánprogramjai idejére a védelem egyes elemeiről lemondhat. A levél pedig azzal zárul, hogy

Az írásbeli kérdésben szereplő időszakban a Terrorelhárítási Központ a védett személy magánprogramján nem volt jelen.

Ködösítés mesterfokon: továbbra sem árulják el, miből fizette Szijjártó a luxusnyaralását

A jobbikos politikus egy másik levelében azt is megkérdezte, mennyibe került a külügy-féle home office, amire Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: "A külügyminiszter mindig - így a szabadsága alatt is - minden törvényt betartott és betart. A miniszter családjának nyaralása semmilyen módon nem érintett közpénzt, az teljes mértékben a a magánélet része, a magánélet védelme pedig mindenkit megillet.