Fehérorosz válság - Ukrajna visszaküldte nagykövetét Minszkbe

Fehérorosz válság - Ukrajna visszaküldte nagykövetét Minszkbe

Visszatért Fehéroroszországba Ihor Kizim, Ukrajna minszki nagykövete, akit Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter még augusztus közepén rendelt haza konzultációra - számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál a minszki ukrán külképviselettől származó információra hivatkozva.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban úgy fogalmazott: az országaink közötti hivatalos kapcsolattartás egyelőre szünetel.

Az ukrán-fehérorosz kapcsolatok további fejlődése számos tényezőtől függ, elsősorban közvetlenül a fehéroroszországi helyzet alakulásától, valamint a belorusz és az orosz állam között zajló integrációs folyamatoktól

 

- idézte a nagykövetet az ukrán Szabadság Rádió.

Az ukrán külügyminiszter augusztus 17-én rendelte haza - az ország történelmében először - a minszki nagykövetet konzultációra azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Kijevet alaptalanul megvádolta országa belügyeibe való beavatkozással, valamint az ukrán hivatalos megkeresés ellenére nem Ukrajnának adta ki, hanem Oroszországnak azokat a Minszk közelében őrizetbe vett orosz zsoldosokat, akiket Kijev a Donyec-medencei harcokban szakadár oldalon való részvétellel gyanúsít.

Kuleba augusztus 28-án jelentette be, hogy Ukrajna a Fehéroroszországban uralkodó feszült helyzet miatt szünetelteti a hivatalos kapcsolattartást, azaz leállította az összes hivatalos találkozó előkészítését és megtartását Minszkkel. Biztosított viszont afelől, hogy egyelőre nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról Fehéroroszországgal, és már akkor jelezte, hogy nem zárja ki a konzultációra hazahívott nagykövet visszatérését Minszkbe.

(MTI)