Látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília az ország összes szociális intézményében

Látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília az ország összes szociális intézményében

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos az ország minden szociális intézményében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hétfőtől elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására - tették hozzá.

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével - különösen indokolt esetben - lehet elhagyni.

A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók - hívták fel a figyelmet.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták azt is, új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalant viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani - írták.