2024-től már csak olyan mozi kaphatja a legjobb filmnek járó Oscart, amiben szerepet kapnak mellőzött kisebbségek

.

Szigorított a „legjobb film” kategória elnyerésének feltételrendszerén az Oscar-díj kiosztásáért felelős amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia - írja a 444.hu a Guardian cikke nyomán.

Két év múlva már csak azok a filmek kaphatnak Oscart ebben a kategóriában, amelyeknél a stáb tagjai és a film szereplői között is szerepelnek különböző kisebbségek.

A jelöléshez a filmnek a következő kritériumokat kell teljesítenie:

A filmvásznon:

  • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik
  • a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származik
  • vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.

A gyártási munkálatok során pedig:

  • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
  • legalább hat másik stábtag tartozik faji/etnikai kisebbséghez
  • a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja.

Az akadémia alulreprezentált kisebbségként tekint a nőkre, a színes bőrű emberekre, az LMBTQ-emberekre, valamint a fogyatékossággal élő emberekre.

A diverzitás-kritériumok még nem vonatkoznak a 93., 94., és 95. Oscar-évad jelöléseire.

Az akadémia vezetése azt reméli az új szabályoktól, hogy hosszú távon arra ösztönzi a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét, illetve hogy a mostaninál sokkal szélesebb közönségeket legyenek képesek megszólítani velük.