A cseh miniszterelnök ellenzi, hogy a visegrádi kormányfők lengyel javaslatra találkozzanak a fehérorosz ellenzékkel

A cseh miniszterelnök ellenzi, hogy a visegrádi kormányfők lengyel javaslatra találkozzanak a fehérorosz ellenzékkel

Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a lengyel javaslattal, hogy a négy visegrádi ország kormányfői pénteken a lengyelországi Lublinban megtartandó csúcstalálkozójukon hivatalos megbeszélést folytassanak a fehérorosz ellenzék képviselőivel.

"Semmiképpen sem szeretnék olyan elhamarkodott lépést tenni, amely nem lesz összhangban az összeurópai állásponttal, segít a fehérorosz propagandának, így végső soron kontraproduktív lenne"

- írta Andrej Babis a cseh CTK hírügynökségnek csütörtökön délután elküldött nyilatkozatában. Babis álláspontját indokolva rámutatott: ebben egyeztek meg az Európai Tanács tagjai a témával kapcsolatos  videókonferenciájukon, "ilyen a véleménye néhány V4-es kollégának és szerintem ez a helyes".

A Deník N című független cseh hírportál szerint a lengyel javaslatot Szlovákia támogatta.

A cseh miniszterelnök a CTK kérdésére válaszolva leszögezte: "teljes mértékben támogatom a szabad választások megtartását Fehéroroszországban". Megjegyezte, hogy augusztusban találkozott a Csehországban élő fehérorosz kisebbség képviselőivel és kormánya egy segélyalap létrehozásáról döntött azon fehéroroszok számára, akiket hátrányosan érintettek Aljankszandr Lukasenka rendszerének intézkedései.

Babis a cseh hírügynökségnek elmondta, hogy a lublini V4-es kormányfői csúcstalálkozót eredetileg a "V4 plusz balti államok" formátumban tervezték, de a találkozó időpontja a balti államok képviselőinek nem felelt meg.

(MTI)

Orbán Viktor pénteken Lengyelországban tárgyal V4-es partnereivel

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken részt vesz a visegrádi országok kormányfőinek lublini egyeztetésén, amelyre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök meghívására kerül sor - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön. A V4-es kormányfői egyeztetés várható témái az EU-Kína kapcsolatok, a Törökországgal kirobbant nemzetközi jogi viták, a transzatlanti együttműködés helyzete lesznek, de megvitatják a belarusz válság fejleményeit is.