Szuperkupa-döntő: lehetséges, hogy Németország kockázatosnak minősíti az ideutazást az emelkedő budapesti fertőzésszámok miatt

Szuperkupa-döntő: lehetséges, hogy Németország kockázatosnak minősíti az ideutazást az emelkedő budapesti fertőzésszámok miatt

Németország figyelmeztetést adott ki és járványügyi szempontból kockázatos területnek minősítette Prágát, a listán megtaláljuk továbbá Párizst, Brüsszelt és Bukarestet is - írja a 444.hu.

Németországban nem csupán országokat, hanem megyéket és nagyobb is városokat is kockázatosnak minősíthetnek. A német szabályok szerint azok számítanak rizikóövezetnek, ahol hét nap alatt az új fertőzöttek száma meghaladja 100 ezer főre vetítve az 50-et, ami alapján Budapest már jócskán kockázatosnak számít, mivel a fővárosban az elmúlt hét napban 79 új fertőzött jutott 100 ezer főre. Az adatokat a Robert Koch országos közegészségügyi intézet figyeli, a figyelmeztetést pedig a német külügy adja ki.

A németek szerdán frissítették a listájukat, ekkor még nem volt rajta Budapest, noha már akkor is messze meghaladta a budapesti szám az 50-es határt. Az elmúlt időszak trendjei alapján ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy nem fog csökkenni a járvány terjedése, így akár már a jövő héten változhat a helyzet.

A jelenleg érvényben lévő német szabályok szerint aki kockázatosnak minősített területről érkezik haza, annak karanténba kell vonulnia, amit az első negatív teszt után hagyhat el. Októbertől pedig 5 napos minimális karantént írnak elő a rizikós országokból érkezőknek, majd egy negatív teszt szükséges ahhoz, hogy szabadulhassanak.

Fontos megemlíteni, hogy a magyar határzár miatt elvileg nem jöhetnének turisták az országba, de az Orbán Viktor számára presztizskérdésnek tűnő, szeptember 24-i, európai Szuperkupa-döntő kivételt képez a magyar kormány védekezési stratégiájában. A Puskás Arénában megrendezésre kerülő Bayern München-Sevilla mérkőzés miatt Orbánék külön rendeletben lazítottak a határzáron, így utat nyitva a külföldi szurkolók előtt.

Mint ismert, ezzel vállaltuk azt is egyúttal, hogy az UEFA itt, Budapesten tesztelheti, hogyan lehetne visszaengedni a szurkolókat a lelátókra nemzetközi meccseken.