Elhagyta Chile caracasi nagykövetségét Freddy Guevara ellenzéki képviselő

Elhagyta Chile caracasi nagykövetségét Freddy Guevara ellenzéki képviselő

Három év ottani tartózkodást követően elhagyta Chile caracasi nagykövetségét Freddy Guevara venezuelai ellenzéki képviselő csütörtökön.

Ma három évet követően ismét kiléphettem az utcára. Tudom, hogy nem vagyok szabad, de harcolnunk kell

 

- írta Twitter-üzenetében az ismert ellenzéki képviselő, aki

2017-ben a chilei nagykövet rezidenciáján keresett menedéket, miután a venezuelai legfelsőbb bíróság erőszak szításával gyanúsította meg a több mint 110 halálos áldozatot és 1500 sérültet követelő hónapokig tartó kormányellenes tüntetéseken.

Guevara a bejegyzéséhez egy felvételt is csatolt, amelyen látható, hogy elhagyja a chilei diplomáciai képviseletet. Újságíróknak később azt mondta: nem zárja ki, hogy a hatóságok később majd ismét megpróbálják őrizetbe venni.

A venezuelai vezetés augusztus 31-én kegyelemben részesített 110 ellenzéki politikust a parlamenti választások előtt a nagyobb választói részvétel reményében, köztük volt Guevara is. Venezuelában a parlament az egyetlen olyan testület, amelyik "az ellenzék kezén van". Van egy alkotmányozó gyűlés is, amelyet kizárólag Nicolás Maduro elnök hívei töltenek meg, ez afféle párhuzamos parlamentként működik 2017 júliusa óta. A tényleges parlament lényegében cselekvésképtelen, a legfelsőbb bíróság 2017 óta valamennyi határozatát megsemmisíti. Az alkotmányozó gyűlés pedig azonnali hatállyal alkalmazandó rendeleteket ad ki.

Venezuelában december 6-án parlamenti választást tartanak, és Maduro abban bízik, hogy a törvényhozásban is többséghez juthat. A nagyobb ellenzéki pártok már bejelentették, hogy bojkottálni fogják a voksolást, és az Egyesült Államok is előre közölte, hogy nem fogja elismerni a szavazás eredményét.

(MTI/TASZSZ)