Z. Kárpát Dániel szerint évtizedek óta megalázóan alacsony a bérszínvonal Magyarországon

Z. Kárpát Dániel szerint évtizedek óta megalázóan alacsony a bérszínvonal Magyarországon

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent a forint árfolyamának "elképesztő leértékelődésével szemben", és segítse, hogy a magyar emberek bére közelítsen az európai uniós átlaghoz.

Z. Kárpát Dániel szerint hosszú idő óta tudatos a kormány tétlensége a gyenge forinttal szemben. Véleménye szerint

a kormány így szolgálja az exportra termelő multicégeket, a magyar emberek kárára.

Megjegyezte, hogy a gyenge forint minden importáru vásárlásakor indokolatlan terheket ró a fogyasztókra, egy mobiltelefon például 30-40 ezer forinttal is drágulhat miatta.

"Orbán Viktor korábban Szaúd-Arábiában két tényezővel igyekezett idecsábítani a nagytőkét. Egyrészt azt mondta, hogy végtelenül rugalmas nálunk a munka törvénykönyve, másrészt rendkívül olcsó nálunk a munkaerő. A második ponttal sajnos egyet kell értsek"

- tette hozzá a Jobbik politikusa, kiemelve, hogy hazánkban évtizedek óta megalázóan alacsony a bérszínvonal.

Úgy fogalmazott: hogy a szükséges lépéseket a Magyar Nemzeti Bank teszi-e meg vagy közvetett lépésekkel érhető el a nemzeti valuta erősödése "végül is lényegtelen", a lényeg szerinte, hogy "hagyják abba a forint tudatos gyengítését".

A jobboldali néppárt képviselője szerint az 

"árunió már létrejött Európán belül, a Jobbik által szorgalmazott bérunió még nem, holott a kormány is tehetne ezért. Az állami szféra egyes területein a béralapok tíz éve befagytak."

Hozzátette, hogy a kormányzatnak a multinacionális vállalatokkal kötött stratégiai megállapodásokat is újra kellene tárgyalni, hogy csak azok a cégek kapjanak támogatást, amelyek vállalják a bérek felzárkóztatását.

Az áfa csökkentése volna a megoldás

Lapunk arról érdeklődött, hogy a Jobbik esetleg támogatná-e azt az ötletet, hogy az utóbbi időben elszabaduló élelmiszerárak miatt bevezessék-e a hatósági árakat. Z. Kárpát Dániel erre úgy reagált, hogy nem hisz a hatósági árszabásban, mert piacgazdaságpártinak tartja magát. Véleménye szerint elsősorban az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése volna a megoldás, az egyre jobban növekvő élelmiszerárakra. 

"Amikor az Orbán-kormány az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről beszél, két-három terméket kiemelve, akkor azt látjuk, hogy egy látványpékséget üzemeltet, PR-kampányt folytat csupán. Hiszen, ha megvizsgálunk egy átlag fogyasztói kosárt, akkor azt látjuk, hogy az alapvető élelmiszerek többségén 27 százalékos áfakulcs van."

A Jobbik alelnöke jelezte, hogy pártja évek óta szorgalmazza, hogy minden alapvető élelmiszeren 5 százalékos áfa legyen, de ehhez egy monitoring-rendszert is létre kell hozni, amely vizsgálja, hogy a kereskedő részéről mi valósul meg ezek után. Hiszen, ha a "kereskedő nyeli le ezt a különöbözetet", akkor a magyar fogyasztó nem jár sokkal jobban.