A vidéki bérek felzárkóztatását sürgeti a miskolci önkormányzat

A vidéki bérek felzárkóztatását sürgeti a miskolci önkormányzat

Nem tartjuk normális és elfogadható állapotnak azt, hogy ugyanazért a munkáért egy borsodi munkavállaló 120 ezerrel, egy békési 130 ezerrel, egy szabolcsi pedig 140 ezerrel kap kevesebb bért, mint egy átlag fővárosi, miközben az árak tekintetében nem látjuk ezt a brutális különbséget. Például az élelmiszer pont ugyanannyiba kerül, mint a fővárosban.

- mondta Jakab Péter Miskolcon.

A Jobbik elnöke felidézte, pártja már évek óta küzd azért, hogy a kormány tegyen végre érdemi lépéseket a vidék, különösen a kelet-magyarországi régiók és a fővárosi bérszínvonal csökkentése érdekében. Javaslataik között szerepelt, hogy akár törvényi szabályozással, vagy gazdaság, illetve adópolitikai eszközökkel érjék el a vidéki bérszínvonal felzárkózását a fővárosihoz.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány is eleve hátrányosan kezeli ezt a helyzetet amikor az állami cégek és hivatalok jóval kevesebbet fizetnek vidéken, mint Budapesten.

Ezen változtatna most Miskolc ellenzéki vezetése, amely úgy döntött, támogatja a bérek felzárkóztatásáért indított kezdeményezést. A városi közgyűlés legutóbb úgy döntött, hogy a borsodi megyeszékhely vezetése is sürgeti a béremelést az állami szférában.

Nem lepett meg, hogy a helyi ellenzékbe kényszerült Fidesz nem támogatta ezt a javaslatot, hiszen a miskolci Fidesz évek óta azt hangoztatja, hogy Miskolc annál versenyképesebb, minél kevesebbet fizetnek a dolgozóknak…

- tette hozzá Jakab Péter.

A Jobbik elnöke bízik abban, hogy a kormány ennél bölcsebb lesz. Úgy vélte, a Fidesz is tudja, hogy a választás vidéken fog majd eldőlni és ha Orbán Viktor meg a Fidesz-KDNP nemet mond a vidékre, akkor a vidék is nemet mond a jelenlegi kormányra. 

Első körben itt borsodban október 11-én időközi választáson mondhatnak véleményt az emberek, hogy mennyire elégedettek a Fidesz kormány által megállapított bérekkel.

- zárta Miskolcon megtartott sajtótájékoztatóját Jakab Péter, a Jobbik elnöke.