Szijjártó Péter szerint Magyarországot egyértelmű tisztelet övezi a Fehér Házban

Szijjártó Péter szerint Magyarországot egyértelmű tisztelet övezi a Fehér Házban

Magyarországot, a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt egyértelmű tisztelt, nagyrabecsülés és támogatás övezi a Fehér házban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter saját Facebook-oldalán.

Mint ismert, Szijjártó Péter Washingtonban egyedüli uniós külügyminiszterként részt vett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján.

A külügyminiszter ezen kívül útja során megállapodást írt alá például a legnagyobb magánkézben lévő, tőzsdén lévő űrkutatási cég és a magyar kormány között. Energiakérdéssel kapcsolatban - állítása szerint - Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shellel egy hosszútávú gázvásárlási konstrukcióról.

Szijjártó Péter találkozott továbbá David Cornsteinnel, aki budapesti nagykövetként befejezi tevékenységét. Ennek kapcsán a miniszter azt is elmondta, hogy javaslata szerint - amit Orbán Viktor kormányfő el is fogadott - Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felelős miniszteri biztosa lehet Magyarország következő washingtoni nagykövete.

Lemondott az Egyesült Államok budapesti nagykövete, döntését nem indokolta

David B. Cornstein a nagykövetség Facebook-oldalán kedd este jelentette be döntését, igaz, nem indokolta azt semmivel. "Mélyen átérzett büszkeséggel és egyben némi szomorúsággal tudattam Trump elnök úrral és Szijjártó külügyminiszter úrral, hogy november 1-jével lemondok az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjáról" - írta a diplomata.