Törvénycsomaggal ösztönöznék az elektronikus fizetést

Törvénycsomaggal ösztönöznék az elektronikus fizetést

Ősszel pénzügyi digitalizációs törvénycsomag kerül a parlament elé, amely az elektronikus fizetés további térnyerését segíti elő - jelentette be Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti reggelijén.

A lap szerdai beszámolója alapján az államtitkár elmondta, a lakosság nem érzékeli, hogy az államnak évente 400 milliárd forintba kerül a készpénz kezelése, az elektronikus fizetés elterjedésének egyik legnagyobb akadálya pedig az a tévhit, hogy nagyon magasak a költségek, pedig ezek számottevően csökkentek az elmúlt években.

Gion úgy véli,

a járványhelyzet egyértelműen segítette a pénzügyi digitalizáció erősödését, ezen túl pedig további lökést adhat a fejlődésnek, hogy januártól valamennyi online pénztárgéppel rendelkező kereskedő számára kötelező lesz az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Pénzügyminisztérium - többek között a bankszövetség javaslatcsomagját is figyelembe véve - összeállított egy banki javaslatcsomagot, valamint a kormányzati egyeztetésen kialakult az egyetértés abban is, hogy annak elemeit milyen határidőkkel kívánják megvalósítani. A változtatások egy részét a jelenlegi jogi környezetben meg lehet lépni, de van, amihez jogszabályalkotásra lesz szükség, ennek okán a Pénzügyminisztérium ősszel digitalizációs törvénycsomagot terjeszt a parlament elé. Az államtitkár szerint az egyik legnagyobb megoldandó feladat azt megcáfolni, hogy a digitális fizetés drága, vagy többe kerül, mint a készpénzhasználat, ezen túl pedig megmutatni a lakosságnak, mennyivel több kényelmet és biztonságot nyújt a digitális fizetés - írta a Világgazdaság.