Karácsony: az ország minden pontján legyen elérhető az ingyenes tesztelés!

Karácsony: az ország minden pontján legyen elérhető az ingyenes tesztelés!

Rendkívüli ülésén hétfőn a Fővárosi Közgyűlés több olyan döntést is hozott, ami azt szolgálja, hogy a gazdasági válság kezelésére fordított támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többségnek nyújtsanak segítséget, osztotta meg Karácsony Gergely közösségi média oldalán.

A főpolgármester tájékoztatása szerint a Fővárosi Közgyűlés a munkahelyek megvédése érdekében határozatban kezdeményezi a

Kurzarbeit jellegű bértámogatási rendszer ismételt bevezetését azon vállalkozások számára, amelyek árbevétele jelentősen csökken.

A főváros eddig adó- és egyéb kedvezményekkel igyekezett segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokon, álláskeresési támogatást nyújt a munkájukat elveszítő budapestieknek. Azonban ez nem pótolja a hiányzó kormányzati lépéseket. Hiszen a Kurzarbeit program érintettjeinek körét a magyar kormány szabta a legszűkebbre Európában: a támogatást kapott személyek köre mindössze egy százaléka a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak

– fogalmazott.

Úgy véli, mindeközben azok, akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek - más országoktól eltérően -, a magyar kormánytól nem kaptak segítséget, így e gyakorlat megváltoztatása érdekében született a Fővárosi Közgyűlés döntése.

Ehhez hasonló célt szolgál a közgyűlés egy másik határozata, miszerint

az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálási határidejének 15 napra csökkentését, illetve a jogosultsági időszak legalább hat hónapra való kiterjesztését kezdeményezzék.

A határozat célja: a járvány második hulláma során az állásukat elvesztők ne kerüljenek létbizonytalanságba.

A Fővárosi Közgyűlés határozatban kezdeményezi annak a tarthatatlan és szégyenletes helyzetnek a megváltoztatását, hogy a turizmusban érintett vállalkozások támogatására szolgáló Kisfaludy-programból a kormány egész egyszerűen kizárta a budapesti vállalkozásokat. A pénzből sok tízmilliárd jutott például Mészáros Lőrincnek, de egy fillér sem jutott az ágazat válságától leginkább sújtott Budapestre. Ezért a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi a Kisfaludy-program támogatásainak a fővárosi vállalkozásokra való kiterjesztését

– véli Karácsony.

Meglátása szerint a gazdasági válságkezelés eddigi kudarcait (bezuhanó GDP, elszálló infláció, kiváltságosok támogatása a többség helyett) akkor lehet helyre tenni, ha az Európai Unió által Magyarországnak szánt újjáépítési támogatást jól és okosan használja fel az ország. Annak garanciája pedig, hogy ez a pénz valóban eljusson az egzisztenciájukat féltő emberekhez és a bajba jutott vállalkozásokhoz, ha a támogatást az önkormányzatok bevonásával, rajtuk keresztül sikerül célba juttatni.

Ennek érdekében a Fővárosi Közgyűlés azt kezdeményezi, hogy

a Magyarország részére biztosított uniós helyreállítási támogatás 50 százaléka lakosságarányosan a helyi önkormányzatok útján kerüljön felhasználásra.

Mindezek mellett a főváros saját forrásból és hatáskörben rendszeresen szűri a szociális intézményeinek dolgozóit és az ellátottakat, a közgyűlés azonban szükségét látja - összhangban a kormány saját szakértőinek állásfoglalásával -, hogy

az ország minden pontján elérhető legyen az ingyenes tesztelést.

Ennek okán kezdeményezték,  induljon el az egészségügyben, a szociális ellátásban és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése. Továbbá létesüljenek olyan szűrőpontok, ahol az arra igényt tartó polgárok ingyenes koronavírus-tesztelése is megoldható.