Nem sikerült támogató nyilatkozatot elfogadni a Magyar Teátrumi Társaságnak elnökük, Vidnyánszky mellett

Nem sikerült támogató nyilatkozatot elfogadni a Magyar Teátrumi Társaságnak elnökük, Vidnyánszky mellett

A hétfőn megtartott Magyar Teátrumi Társaság (MTT) közgyűlésén felvetődött, támogató nyilatkozatot adnak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása mellett. A hvg.hu forrásai szerint ennek szószólója Seregi Zoltán, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója volt, s ugyan először Vidnyánszky Attila húzódozott az ötlettől, később elfogadta.

Ezt követően azonban egy másfél-két órás vitában több felszólaló is akadt, aki ugyan nem bírálta egyértelműen Vidnyánszkyt, mégis úgy vélekedett, nem lenne jó kiadni egy támogató nyilatkozatot.

SZFE-ügy: Mi sem vagyunk méltatlanabbak az autonómiára, mint egy állami egyetem

A korábbi ígéretéhez híven a Színház- és Filmművészeti Egyetem megkezdi a 2020/2021-es tanévet, ami persze nem azt jelenti, hogy a hallgatók feladnák követeléseiket, miután a kormány megfosztotta az intézményt az autonómiájától azáltal, hogy a Vidnyánszky Attila vezette alapítvány kezébe helyezték azt.

Habár arról, legyen-e szavazás a nyilatkozatról, valamint, hogy annak mi legyen a szövege, felvetődött, formális szavazás azonban nem volt.  

A társaság titkára, Szabó László készített egy pár mondatos szöveget, melyet minden bizonnyal elfogadott volna a közgyűlés, utolsó hozzászólóként azonban Vidnyánszky azt kérte, ne adják ki.

A portál egy másik forrása szerint azonban a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező attól tartott, nem kap elég szavazatot a nyilatkozat, így ezért kérhette, ne foglaljon állást az MTT a Színművészetit illetően.  Az MTT-ben részt vevő támogatók zöme egyébként az SZFE-n végezett.

Elkezdik az oktatást az SZFE-n

A korábbi ígéretéhez híven a Színház- és Filmművészeti Egyetem megkezdi a 2020/2021-es tanévet - kezdte a ma délelőtti sajtótájékoztatót Upor László, az intézmény leköszönt rektorhelyettese. Ez nem azt jelenti, hogy a nem hallgató hallgatók feladnák a jelenlegi pozíciójukat és követeléseiket. Az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómia helyreállításához.

A hvg cikke alapján Vidnyánszky környezete szerint az elnököt megviselték a történtek. Nem számított ilyen mértékű és támogatottságú ellenállására. Vidnyányszky egyébként a friss Demokratában úgy fogalmazott:

Ha azt fogom érezni, hogy eljött a pillanat, hogy tényleg már csak az én személyem az akadálya a közös gondolkodásnak, gond nélkül félre fogok állni.

Egyik legközelebbi munkatársa viszont óv attól, hogy ennek örüljenek a diákok, hiszen úgy véli, a rendező nem lett kegyvesztett, s bírja Orbán Viktor támogatását, ha pedig mennie kellene a kuratórium éléről, a miniszterelnök olyan politikust küldene helyette, hogy a diákok visszasírják őt.