Koronavírus: A hatósági áras koronavírus-teszt miatt egy magáncég már felfüggesztette a tesztelést

Koronavírus: A hatósági áras koronavírus-teszt miatt egy magáncég már felfüggesztette a tesztelést

Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re.

- olvasható a PentaCore Laboratórium Facebook-oldalán.

A magán labor azzl indokol, hogy a magán egészségügyi szolgáltatók a magasabb árakat többek között az emberek biztonságát védő szigorú munkafeltételek miatt alakították ki, így viszont, marad a tömeges állami mintavétel.

A mfor.hu cikke szerint a sok cég fog valószínűleg úgy dönteni, hogy inkább kiszáll, mint hogy 19 500 forintért kínálja a teszteket, emiatt jelentős számú mintavétel fog kiesni a sokat kritizált országos tesztelésből. Kicsi a valószínűsége, hogy az a réteg, aki eddig sem tudta megfizetni a 20-30 000 ezer forint közötti árat, az most a 19 500 forintért rohan megcsináltatni a tesztet. Így a tömegeknek továbbra is marad a háziorvos által kihívott mentő, amely - a kapacitásokhoz viszonyítva - jelentős számú igénybevétel miatt már csak 2-3 nap alatt ér ki.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Becslése alapján a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeztek eddig, de ez a kapacitás eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi.

A jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30 500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.