Elektronikus megfigyelés alá helyezi a külföldről hazatérőket Szerbia

Elektronikus megfigyelés alá helyezi a külföldről hazatérőket Szerbia

Nem kell karanténba vonulniuk, és orvoshoz sem kell menniük, csupán az egészségügyi minisztérium oldalán található kérdőívet kell kitölteniük azoknak a szerbiai állampolgároknak, akik péntek 18 óra után térnek haza valamely veszélyesnek nyilvánított országból.

A szerb kormány döntése értelmében,

amennyiben semmilyen tünete nincs az utazónak, kétszer kell kitöltenie az egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet, amennyiben viszont tüneteket tapasztal, jelentkeznie kell egy erre kijelölt koronavírus-rendelőben.

A belgrádi kormány jelenleg három országot tart veszélyesnek, mert ott rosszabb a járványhelyzet, mint Szerbiában: Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót. A Magyarországról érkezők koronavírus-teszt és karantén nélkül léphetnek be az országba, amennyiben nincsenek tüneteik, és a határon végzendő lázmérés szerint is egészségesnek tűnnek.

A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 917-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 24-gyel a halálos áldozatok száma. Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 82-vel 32 695-re, Koszovóban 43-mal 14 882-re, Észak-Macedóniában 186-tal 16 274-re, Bosznia-Hercegovinában 394-gyel 24 602-re, Montenegróban pedig 212-vel 7503-ra nőtt.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 738-ra, Koszovóban hárommal 607-re, Észak-Macedóniában héttel 675-re, Montenegróban hárommal 129-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 745-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

(MTI)